Şarj Sistemi Nedir
Motorlu araçlarda Şarj sisteminin görevi Araçlarda Motor çalıştığı müddetçe aküyü şarj edip alıcıları beslemektir.
Şarj sisteminin parçaları
Şarj sisteminin kısımları:
Şarj dinamosu(Alternatör), Konjektör (regülatör),
Şarj göstergesi (akü lambası)
ve diyotlar.
Alternatör (şarj dinamosu)
Motor çalıştığı müddetçe mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Motor devrine bağlı olarak elektrik akımı üretir. Aküyü şarj eder, doldurur.Aracın elektrik ihtiyacını karşılar.Alternatörün kömürü bittiğinde veya aşındığında elektrik üretemeyeceğinden şarj lambası yanar.
Alternatör kayışı koparsa ne olur?
1- Alternatör kayışı araçta genellikle su pompasına da hareket verdiği için,aracın yola devam edilmesi halinde motor harareti yükselir.
2- Alternatör kayışı, hidrolik direksiyon pompasına da hareket veriyorsa direksiyonda sertleşme görülür.
Şarj dinamosu yeterli elektrik üretemezse akünün zayıflamasına veya tamamen boşalmasına sebep olur.
Şarj dinamosunda sık rastlanan arızalar: kömürün bitmesi, bilyaların bozulup ses yapması yada sıkışması, konjektör arızası, diyot arızası gibi durumlardır.
Şarj dinamosu hakkındaki detaylı yazımız için;
BKNZ: Şarj dinamosu nedir. Ne işe yarar. Şarj dinamosu Arızaları
Konjektör (regülatör)
Alternatörün ürettiği elektriği ayarlayarak sistemin zarar görmesini önler.Voltajı 14.2 ( Bazı araçlarda 14.8 )olarak sabit tutar voltajın yükselmesini önler. Konjektör bozulursa, Sisteme fazla gerilim gider ve arabanın lambalar sık sık patlar.
Şarj göstergesi (Akü Lambası)
Sistemin çalışıp çalışmadığını gösterir.Göstergede akü işaretiyle gösterilir.Kontak açılınca yanması, motoru çalıştırınca sönmesi gerekir.Motor çalışırken akü lambası yanıyor ise Akünün şarj olmadığını belirtir. Bu durum şarj sisteminde sorun olduğuna işaret olabilir.
Motor çalışıyorken akü lambası hala yanmaya devam ediyorsa ,Motor durdurulmalıdır. Alternatör kayışı kopmuş olabilir.Gevşemiş olabilir ya da oksitlenmiş olabilir.
Alternatör kayışları genellikle su pompalarına da hareket verdiği için yola devam edilmesi halinde motor harareti yükselir. Kayış hidrolik direksiyon pompasına da hareket veriyorsa direksiyon sertleşir.Alternatör kayışının gevşemesi de ikaz lambasının yanmasına neden olabilir. Şarj sisteminden kaynaklı elektriksel bir arıza olabilir. Kayış kopmamışsa gereksiz elektriksel alıcılarınızı kapatıp servise gidebilirsiniz.
Motor çalışırken şarj lambasının yanmasının diğer bir nedeni de alternatör bağlantı kablosunun kopması, gevşek veya oksitli olması olabilir.
Akü Lambası hakkındaki detaylı yazımız için
BKNZ: Akü arıza lambası neden yanar? Akü arıza belirtileri
Diyotlar
Alternatif akımı ( AC ) doğru akıma ( DC ) çevirir.
Şarj Sistemi nasıl çalışır?
Kontak anahtarı açıldığında sürücü mahallinde bulunan yağ ve şarj göstergesi lambaları yanar. Marşa basılıp motor çalıştığında, yağlama ve şarj lambaları söner. Alternatörün ürettiği elektrik, motor devri ile değişir. Şarj göstergesi sistemin çalışıp çalışmadığını sürücüye bildirir. Alternatör krank kasnağından vantilatör kayışı vasıtası ile hareket alır. Vantilatör kayışı koparsa şarj lambası yanar. Bu yüzden şarj lambası yandığında motor stop edilmelidir.
Selamun aleyküm.
Ben araç dışında yayla evinde bu şekilde bi akü şarj devresi yapmak istiyorum. Sadece aküyü şarj dinamosuyla şarj etmek istiyorum. İnvertör le 220 volt üretmek istiyorum. Hiç yapmadım sadece bi plan ne dersiniz yapabilir miyim.
Bende bir jeneratör yapmayı planlıyorum. Şuan alternatör bağlantı şemasını çözmeye uğraşıyorum. Çözerseniz benimlede paylaşırmısınız?
yapabilirsin , neden yapamayasın ki. Ama önce biraz araştıma ve uygulama yapman lazım.
şemada akünün artı ve eksisinide gösterin lütfen