Şarj Dinamosu bozulursa ne olur ?
Şarj dinamosu (alternatör)arızalanırsa, yeterli elektrik üretilemez, akü zayıflar veya tamamen boşalır. Şarj dinamosunda sık rastlanan arızalar şunlardır:
1- Şarj dinamosu kömürünün bitmesi: Şarj dinamosunun kömürü bitmiş ise veya aşınmışsa, elektrik üretemeyeceği için şarj lambası sürekli yanar.
2- Şarj dinamosundan ses gelmesi: Alternatörden gelen ses , bilyaların bozulduğuna işaret edebilir. Özellikle gaza basınca artan uğultu sesi geliyorsa, şarj dinamosu arızasına işaret ediyor olabilir.
Bu duruma çözüm bulunmazsa, şarj dinamosunun içindeki rulmanlar dağılabilir ve şarj dinamosu kilitlenebilir. Alternatörün kilitlenmesi sonucunda V kayışı dönmemeye başlayacaktır. Bu durum, motordan alınan hızın iletiminde problem çıkaracağı için, v kayışı kopabilir. V kayışının koparsa, su devir daim pompası çalışmaz ve motorun içerisinde su sirkülasyonu olmaz. Bunun sonucunda da aracınız hararet yapar.
3- Konjektör arızası: Konjektör bozulursa, Sisteme fazla gerilim gider ve arabanın lambaları sık sık patlar.
4- Diyot arızası: Bu durumda, Diyotlar alternatif akımı doğru akıma çeviremez.
5- Alternatör kayışının kopması ya da gevşemesi :
Alternatör kayışı koparsa şu gibi durumlarla karşılabilir :
1- Alternatör kayışları, genellikle su pompalarına da hareket verdiği için sürüşe devam edilmesi halinde, motor harareti yükselir.
2- Alternatör kayışı, hidrolik direksiyon pompasına da hareket veriyorsa, direksiyon kontrolü sertleşir.
Vantilatör kayışının gerginliği ne kadar olmalıdır?
vantilatör kayışı 1-1.5 cm esneyebilmelidir.
Vantilatör kayışı sıkı olursa, bilyalar ve yataklar bozulabilir.
vantilatör kayışı gevşek olursa, yeterli seviyede voltaj üretilemez.
Şarj dinamosu arızası nasıl anlaşılır?
Motor çalışırken, ayağınızı gaz pedalından çektiğiniz zaman, far ışıkları azalıyorsa akü zayıflamış olabilir. Şarj dinamosu yeterli elektrik üretemiyor olabilir. Vantilatör kayışı gevşek olabilir.
Yukarıdaki ikaz ışığını görüyorsanız bu da şarj dinamosu arızasına işaret olabilir.
Bu ışık, alternatörün çıkış voltajını gösteren bilgisayar sistemiyle bağlantılıdır. Eğer alternatörün voltaj çıkışı, belirlenen limitlerin dışındaysa bu simge görünür. Voltaj limitler içerisindeyse bu simge görünmez.
Şarj dinamosuyla ilgili bu problemin ilk aşamalarında, ışık arada bir yanıp yanıp sönebilir, veya sadece araçtaki aksesuarları çalıştırdığınızda yanabilir. Örneğin sileceklerinizi çalıştırıyorsunuz ve uyarı ışığının yandığını görüyorsunuz. Silecekleri kapattığınızda ışığın söndüğünü farkediyorsunuz.
Sönük veya çok parlak far ve gösterge ışıkları:
Aracınızın farları olması gerekenden zayıf yanıyorsa ya da olması gerekenden parlak yanıyorsa, bu durum şarj dinamosunun sağlıklı çalışmadığına işarettir.
Bütün bu durumlar, alternatör arızası belirtisi olabileceği gibi , Hız ve devir göstergelerinin sebepsizce durması, elektrikli camların inip kalkarken yavaşlaması gibi durumlar da yaşanabilir.
Son zamanlarda üretilen araçlarda, alternatör problemi olduğunda, elektriğin nerelere ilk olarak gönderileceğini belirleyen bir program vardır. Bu program güvenliğinizi öncelik alarak çalışır. Örnek olarak, farların sönükleşmesi ve devre dışı kalmasından önce, ısıtmalı koltuklar kapatılacak veya radyo devre dışı kalacaktır.
Not : Bazı durumlarda, sisteme yeterli güç gelmemesinin sebebi, şarj dinamosundan kaynaklanan bir arıza olmayabilir. Problem aküde olabilir.