Pnömatik kompresörler sıkıştırıcı diye de bilinir. Sıkıştırıcılar, atmosferden emilen havayı istenilen işletme basıncına sıkıştırırlar. Ön tarafa bağlanmış filtre toz veya diğer katı maddeleri havanın içerisinden ayrıştırır.
Kompresörlerin çalışma biçimine göre pistonlu, vidalı, rotorlu ve turbo olmak üzere değişik tipleri vardır.
Kompresör çeşitleri hakkında detaylı bilgi için bakınız: Kompresör Çeşitleri
Kompresör Ne işe Yarar?
Pnömatik hava kompresörü, havanın basıncını arttırarak, hava veya gazı pnömatik araçların, makine veya ekipmanların çalışmasını sağlamak için kullanılan bir makinedir. Bu kompresörler, ağır veya tekrar tekrar kullanılması gereken fiziksel işlemleri yapmak için hava şartlandırılması gerektiğinde kullanılabilir.
Kompresörler örnek olarak, otomatik vidalama makinaları, boya tabancaları, havalı el aletleri, sanayi robotları veya havalı tahrikli araçlar gibi uygulamalar için kullanılabilir.
Kompresör Nasıl Çalışır?
Bir kompresör, hava ya da diğer bir gazı kompres etmek (sıkıştırmak) için çalışır. Genellikle, bir motor tarafından çalıştırılan bir piston, bir silindir içinde hareket ederek, havanın basıncını arttırır. Hava, bir giriş valfi tarafından silindire girer ve piston hareketi sırasında basıncı artırır. Daha sonra, hava, bir çıkış valfi tarafından basınçlı olarak depolanan bir rezervuardan çıkar. Bu işlem tekrar tekrar yapılır ve kompresör havanın basıncını istenen seviyeye getirene kadar çalışır.
Kompresörler, çeşitli uygulamalarda havanın kullanılması için gerekli olan basıncı sağlamak için kullanılabilir.