Makine Eğitimi Kalıpçılık ve kalıp tasarımı konusuyla ilgili bu yazımızda plastik enjeksiyon kalıplama yöntemi hakkında bilgiler vereceğiz. Plastik enjeksiyon makinesi nasıl çalışır konusuna değineceğiz. Plastik enjeksiyon makinesinin kısımlarını inceleyeceğiz.
Plastik Enjeksiyon Kalıplama
Püskürtme döküm, kendi basına sürekli olarak kullanılan bir üretim yöntemi değildir, bu yöntem esas olarak yalnız seri üretimin söz konusu olduğu durumlarda kullanılır. Ayrıca bu yöntemde, özel makineler ve bu makinelere bağlanan özel kalıplar kullanılır. Bu amaçla kullanılan makinelerin, metallerin püskürtme dökümünde kullanılan makinelere benzeyen yönleri vardır. Püskürtme makinelerinde, sıvı gereçlerin kalıba püskürtülmesi genellikle, bir pistonla sağlanır. Bununla beraber birçok durumlarda sonsuz vida sistemi ile çalışan presler kullanılır, bu makineler zamanla pistonlu preslerin yerini almaktadır.
Plastik Enjeksiyon Kalıplama Yöntemi
Büyük hacimlerde sıvı plastiği hazırlamak ve her istenilen anda doğrudan doğruya kalıbın içine fışkırtmak amacıyla özel enjeksiyon makineleri geliştirilmiştir. Bu yöntem uzun zamandan beri bilinen metallerin pres dökümüne çok benzer. Enjeksiyon makineleri temel olarak, içinde bir piston bulunan sıkıştırma silindiri ile, gönderilen kalıplama gerecini ergitmeye ve istenilen sıcaklıkta tutmaya yarayan ısıtma donatımından oluşur.

1- Dış kalıp yarısı 4-İç kalıp yarısı 6-Enjeksiyon pistonu 7-Depo 8-Isıtıcı 9-Meme
kalıplama gereci, şekilde şematik olarak gösterilmiş bulunan makinenin enjeksiyon silindiri üzerine takılmış olan huni şeklindeki depoya (7) doldurulur. Silindirin ön tarafına, etrafı ısıtma elemanları (8) ile sarılı olan bir meme (9) yerleştirilmiştir. Memenin önünde kalıp yarıları (1 , 4) vardır. Piston (6) geri ye doğru çekilince, kalıp kendiliğinden açılır ; piston ileri harekete geçince bir basınç oluşur ve kalıp hemen kapanır.
Pistonun ileri hareketinde, kalıbın içine ergimiş haldeki gereçten belli miktarda preslenir. Preslenen gereç kalıp soğutulduğu için hemen katılaşır. Katılaşan parça, piston geri çekilirken oto matik olarak kalıptan dışarı atılır. Bu çalışma yöntemi, özellikle termoplâstik gereçler için iyi sonuç vermekle beraber biraz karışıkçadır.
Plastik Enjeksiyon kalıplama makineleri

Yukarıdaki şekilde plastik enjeksiyon makinesinin dış görünüşü ve bazı kısımları verilmiştir.
Plastik enjeksiyon makinesi nasıl çalışır ?
Aşağıdaki şekilde plastik enjeksiyon makinesinin parçaları verilmiştir. plastik enjeksiyon makinesinin çalışma sistemi ise alttaki kısımda anlatılmıştır.

Bu makineler, hem makineye ve hem de takıma benzediğinden ayırt etme olanağı yoktur. Bu yüzden bu makineleri kalıplarla birlikte incelemek yerinde olur. Yukarıdaki şekilde böyle bir donatımın şeması gösterilmiştir. Şekilde, püskürtme (enjeksiyon) presi ve silindir şematik olarak açıklanmıştır. Devingen plâka, çift eklemli manivelâ ve silindir aracıyla harekete geçirilir.
Her iki silindir de hidroliktir, gerekli olan hidrolik yağı, depodan (12) yağ pompası (9,10) ile yukarı doğru basılır ve püskürtme silindiri (2), kapama organları (8), kısma musluğu (11) ve ayar musluğu (6) üzerinden iletilir. Ayar musluğu dört yollu bir ventildir, bu ventil, püskürtme silindirini her iki taraftan harekete geçirebi lir. Dört yollu ventiller çokluk, elektrikle veya hidrolik olarak uzaktan yönetilir. iş silindiri (1) de genellikle aynı şekilde çalıştırılır. Şeması verilen sisteme, çalışma sona erince presin ana motorunu durdurmak ve bütün hidrolik sistemin yükünü kaldırmak üzere bir kam mili takılmıştır.
Plastik enjeksiyon makinesinin çalışma sistemi video
Plastik enjeksiyon yöntemi nasıl çalışır ?

Yukarıdaki kesit resimde ise; tek parçaların yaklaşık konstrüksiyonlarını görme olanağı vardır. Bu resimde makinenin püskürtme kademesinin son durumu gösterilmiştir. Temel olarak durağan ait kısım (21) ve devingen üst kısımdan (23) oluşan kalıp, presin durağan iş masası ile, devirgen basınç plâkası aracıyla kapalı durumda tutulur. Ergimiş durumdaki yapay madde püskürtme memesin den (17), dağıtıcı kanallar (19) aracı ile kalıp boşluğuna püskürtülür. Presleme işlemine başlanmadan önce, yapay madde huniden (9) püskürtme silindirine (11) doldurulup presleme pistonu (12) öne doğru hareket ettirilir, aynı anda elektrikli ısıtıcı dirençlere (15) akım verilir.
Isıtma, genellikle artan basınçla orantılı olarak yavaş yavaş arttırılır. Kalıplama kitlesi, makinenin ortasında bulunan bir torpido (14) yardımı ile düzgün olarak karıştırılarak dağıtılır. Torpido silindir (10) içine durağan olarak takılmıştır. Sıvılaşmış gereç, torpidoda düzgün bir akma hızı kazanarak memeye (5) ulaşır. Püskürtme (Enjeksiyon) işlemi yapıldıktan sonra, kalıp soğutma kanalları (2) yardımı ile soğutulur.
Bundan sonra devingen plâka (1) başlangıç konumuna geri getirilerek kalıp açılır, itici pimleri taşıyan köprü (25), durağan konumdaki iticiye dayanır. Köprüdeki itici pimler (27), kalıp boşluğuna kadar uzanır. Bu pimler ve ortadaki kalın pim (25) yardımıyla püskürtülen iş parçası dışarıya çıkarılır.
Plastik enjeksiyon kalıplama İlgili videolar
Bu yazımızda plastik enjeksiyon kalıplama yöntemi hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Plastik enjeksiyon makinesi nasıl çalışır konusunda değindik. Plastik enjeksiyon makinesinin kısımlarını inceledik. Yeni yazılarda buluşmak dileği ile.
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. Emeğinize sağlık