Newton’un hareket yasaları ,diğer değişle Newton kanunları, aşağıdaki başlıklar altında toplanabilir:
Eylemsizlik prensibi
Newton kanunlarından ilki eylemsizlik prensibidir. Bir cisme hariçten herhangi bir kuvvet etki yapmadıkça, o cisim eski durumunu korur. Yani cisim, durağan ise durağanlığını, hareket halinde ise düzgün hızla hareketini korur. (Eylemsizlik prensibi).
Eylemsizlik prensibine örnekler
Arabada giderken ani fren yapıldığında vücudumuzun istemsizce ileri doğru atılması da Newton’un eylemsizlik prensibine örnektir. Bu yüzden araçlarda emniyet kemerleri kullanılır.
Mancınık sistemi. Yaydan kurtularak aniden hareketlenen mancınık, bir noktaya geldiğinde engelle karşılaşır ve durur. Haznesindeki taş ise harekete devam etmek ister ve fırlar.
Kütle ve ivme arasındaki bağıntı
Newton kanunlarından biri de kütle ve ivme arasındaki bağıntıdır. Bir kuvvet herhangi bir cisme etki yaptığı zaman o cisimde kuvvetin doğrultu ve yönünde bir ivme meydana gelir. Meydana gelen ivmenin değeri, kuvveti ile doğru kütle ile ters orantılıdır.
Newton’un 2.kanunu : itme kuvveti , kütle ve ivme arasındaki bağıntı F = itme kuvveti (N) / m=kütle (kg) / a = ivme
Etki tepki prensibi
Bir diğer Newton kanunu ise etki-tepki prensibidir. Bir cisim diğer bir cisim üzerinde kuvvet tesiri yapacak olursa ikinci cisim, birinci Cisme eşit değerde ve zıt yönde bir kuvvet doğar.
Bir kuvvet değişik özelliklerdeki cisimleri etkilediği zaman bunların her birinde başka bir hareket meydana getirdiği gibi, aynı cismi etkileyen değişik kuvvetler de bu cisimde değişik hareketler oluşturur.
Bununla beraber Galileo yaptığı deneylerle, Newton’a ait olduğu söylenilen bu prensiplerden ilk iki tanesini bulmuştur. Ancak, bu bulguları Newton formüle etmiş ve astronomik öngörüleri bu prensiplere dayamakla dinamiğe esaslı bir başlangıç yapmıştır.
Newton’un hareket yasaları, Isaac Newton yıldızların, hareketlerini inceledikten sonra saptanmıştır. Dolayısıyla, kanunlar yalnız maddesel noktalar için uygulanabilir.
Cismin bütün noktalarını aynı hız ve ivmeye sahip oldukları kabul edildiğinden, Newton kanunları direkt olarak cisimlerin hareketlerine uygulanamazlar. Bununla beraber cisimlerin kümeleşmiş maddesel noktalardan meydana geldiği düşünülerek, bu kanunlar cisimler içinde genişletilebilir.
Newton kanunlarına merakım vardı arastiarayim dedim ve bu siteyi buldum
Gerçek ten örneklerle açıklamış ve tane tane anlatmissiniz elinize emeğinize saglik teşekkürler