Motor Hava Emiş Sistemi
Motor hava giriş (ya da emiş) sistemi, bir aracın veya motorlu bir cihazın içinde bulunan motorun hava alımını düzenleyen ve motorun performansını arttırmak için tasarlanmış bir sistemdir. Bu sistem, motorun içindeki yakıtın yanmasını sağlamak için gerekli olan hava akışını kontrol eder.
Motor hava giriş sistemi, motorun verimliliğini arttırarak yakıt tüketimini azaltır ve motorun güç çıkışını arttırır. Ayrıca, motorun emisyonlarını azaltmak için tasarlanmış egzoz emisyon sistemleri ile birlikte çalışır.
Motor hava Emiş Sisteminin Bileşenleri
Motor hava giriş sistemi, hava filtresi, hava emme manifoldu, gaz kelebeği ve emme valfleri gibi bileşenlerden oluşur.
Hava Filtresi
Hava filtresi, motorun içine giren havanın temizlenmesini sağlar. Motorunuza birikintilerin çekilmesine karşı ilk savunmanızdır.
Filtrelerin çoğu tek kullanımlıktır, ancak bazı filtreler temizlenip tekrar kullanılabilir. Hava filtrelerinin şekli, boyutu ve tasarımı üreticiye göre büyük farklılıklar gösterir.
Gaz Kelebeği Konum Sensörü
Gaz kelebeği konum sensörü, bilgisayarınıza gaz kelebeği plakasının ne kadar açık olduğunu ve motora ne kadar hava girdiğini söyler.
Gaz kelebeği
Gaz kelebeği, hava akışını kontrol eder ve motorun performansını arttırmak için gerekli olan hava miktarını ayarlar. Gaz pedalına bastığınızda gaz kelebeği açılır. Motorunuza hava girmesine izin veren bir tüpün içinde büyük bir plakaya sahiptir. Pedala bastığınızda gaz kelebeği plakası yatay konuma gelir ve motorunuza hava girmesine izin verilir.
EGR Valfi
Egzoz gazı devridaim valfi de denir. EGR valfi,
egzoz gazlarını tekrar yakılmak üzere motora geri gönderir. Böylece, motor emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur.
Kütle Hava Akışı (MAF) Sensörü
Bu sensör, bilgisayara motora ne kadar hava girdiğini söyler.
Hava yoğunluğu irtifa, iklim ve aracınızın motora hava basmak için bir supercharger veya başka bir araç kullanıp kullanmamasına bağlı olarak değişebilir.
Rölanti Havası Kontrol (IAC) Valfı:
Gaz kelebeği plakası kapalıyken, bu valf az miktarda havanın gaz kelebeği plakasının etrafından geçmesine izin verir, böylece motor boğulmaz.
PCV VALFİ
Pozitif karter havalandırması anlamına gelir. Bu tek yönlü valf, emisyonları azaltmak için tasarlanmış başka bir cihazdır. Yakıt ve yağ buharları motorda biriktikçe, motor karterinde basınç oluştururlar. PCV valfi, bu buharların motor krank karterinden dışarı çıkmasına izin vermek için açılır ve bunları yakılmak üzere emme manifolduna enjekte ederek basınç oluşumunu azaltır.
Emme Sistemi
Emme sistemi, gaz kelebeği gövdesinden önce ve sonra gelen tüm tesisattan oluşur. Hava filtresi ile gaz kelebeği gövdesi arasındaki boruları ve havayı ayrı ayrı silindirlere dağıtan emme manifoldunu içerir. Emme manifoldlarında genellikle her bir silindire giden yolluk adı verilen ayrı borular bulunur. Bu, havanın daha hızlı hareket etmesine yardımcı olur ve silindire daha fazla hava girmesini sağlar.
Hava Sensörleri ve Monitörler
Bilgisayarınız, motora ne kadar yakıt ekleneceğini belirlemek için çeşitli sensörlerden gelen bilgileri kullanır. Tamirciniz, giriş sisteminizden bahsederken aşağıdaki sensörlere atıfta bulunabilir.
- Barometrik Hava Basıncı (BAP) sensörü: Bu, MAF sensörü gibi havanın yoğunluğunu ölçer, ancak yalnızca barometrik basıncı ölçer. Deniz seviyesinde hava, yüksek rakımlara göre daha yoğundur ve bu sensör bazı sistemler tarafından bilgisayara motora giren havanın ne kadar yoğun olduğunu söylemek için kullanılır.
- Emme Havası Sıcaklığı (IAT) sensörü: Bu, havanın sıcaklığını ölçer. Soğuk hava, sıcak havadan daha yoğun olacaktır ve soğuk hava daha fazla yakıt gerektirirken, daha sıcak hava daha az yakıt gerektirir ancak yakıtın çok erken yanmasına neden olabilir (buna ön patlama denir).
- Elektronik Gaz Kelebeği Kontrolü (ETC) motoru: Elektronik olarak kontrol edilen gaz pedalına (telli gaz) sahip araçlarda bu motor, gaz kelebeği plakasını bir kablo yerine hareket ettirmek için kullanılır.