Makine elemanlarının konularından olan miller ve muylular ile birlikteyiz. Bu yayınımızda millerin ve muyluların çeşitleri. Muylu nedir. Muylu ve milin farkı. Millerde atalet ve dayanım hesabı mil çapı hesabı, muylunun taşıyabileceği yük hesabı gibi konulara göz atacağız.
MİLLER
Enine kesildikleri zaman daire ve boylan uzun olan, dönme hareketi yapan makine elemanlarıdır. Üzerine takıldıkları elemanlar vasıtası ile dönerler veya ilk dönme hareketini yaparak başka elemanlara hareket ve kuvvet iletirler.
Millerin özellikleri
Genel olarak millerin üzerine kasnaklar, dişli çarklar, volanlar, kamlar… vb. gibi elemanlar takılarak görevlerini yaparlar. Üzerine takılan elemanlar (kamalar, pimler, civata ve somunlar) aracılığı ile bağlanırlar. Elemanların takıldığı kısımlara kama yuvaları, pim delikleri açılarak beraber çevirici olarak görev yaparlar.
Miller üzerine takılan elemanların ağırlığından ve dönme momentlerinden dolayı eğilmeye zorlanır. Düzensiz yataklamalarda ise yatağı aşındırırlar.
Üzerine takılan parçaların ağırlıklarından, kayışların gerilme ve çekme kuvvetlerinden dolayı eğilmeye zorlanırlar. Miller genel olarak kopma direnci 42-50 kg/mm2 olan akma çelik maddeden geçirilerek yapılırlar. Dış yüzeylerinin çok sert ve aşınmaya karşı dayanıklı olması için sementasyon işlemi yapılır veya nitrürlenirler.
Mil çeşitleri
a.Düz miller b. Eğilebilen miller c. İçi boş miller d. Krank milleri e. Kamalı miller
Düz miller (Transmisyon milleri)
Transmisyon milleri de denilen düz miller her çeşit ölçü çap ve uzunlukta, işin gereğine ve biçimine göre şekillendirilirler. İki başlarından yataklanarak montaj edilirler. Genel olarak boyları kısadır. Boyları uzun olanlarda eğilme meydana geleceğinden orta yerden yataklanmalıdır.
Eğilebilen miller
Çalıştıkları ortamlarda biçim değiştirmesi istenen yerlerde kullanılan millerdir. Örneğin, Bileme aletleri milleri, Spiral taş milleri, diş tedavisinde kullanılan diş oyma aletleri, elektrik kablolarının korunması gibi… vb. yerlerde kullanılırlar.
İçi boş miller
İş tezgahlarında fener mili olarak kullanılan içi boşaltılmış millerdir. Bu millerin içi boşaltılmakla ortalama % 10 dayanımım kaybederler. Dayanma gücü zayıflar.
Krank milleri
Motorlarda, pistonların doğrusal hareketini dairesel harekete çeviren millerdir. Krank millerinin dengeli çalışması söz konusu olduğundan hassas işlenmeleri gerekir.
Kamalı miller
TS 147/19 Genellikle 6 ve 8 kama kanallı olarak yapılan miller, fazla zorlanan hız kutularında ve motorlu taşıtlarda kullanılır. Kamalı miller frezede ya divizör tertibatıyla ya da kanal frezesi kullanılarak azdırma yöntemi ile açılır. Kamalı miller üzerine takılan elemanların eksenel kaymalarına yardımcı olurlar.
Çok güzel hazırlanmış bir döküman.Ellerinize sağlık.
Çok yararlı bir makale hazırlayanın emeğine sağlık teşekkür ediyorum…
Elinize emeğinize sağlık
Çok pratik, emeğinizi kutlarım.
Merhaba ben Cemil derviş Sakarya seri üretim yapa bilen mil hakkında tecrübe Şi olan firmalar araştırmakta yim ( köşeli mil üretilecek üçgen bıçaklı miller üretilecektir)
Lütfen mail yoluyla cevap veriniz