Bu yazımızda Makine teknolojisi bölümünü tanıtacağız.Makine bölümü nasıl bir bölümdür.Makine teknolojisi alanı dalları hangileridir? Makine teknolojisi iş imkanları nasıldır gibi konulara değineceğiz.
Makine teknolojisi
Teknolojinin dolu dizgin ilerlediği dünyamızda makine sektörünün dahil olmadığı alan yok gibi . Uzay mekiğinden sandalye üretimine kadar neredeyse her alanda makina parçaları ya da makinaların üretime dahil olduğunu görebiliriz. Tıp, eczacılık , Bilgisayar sektörü , aklınıza hangi sektörü getirirseniz getirin. Orada mutlaka ya bir vida parçası vardır . Ya da aslında makineciler tarafından imal edilmiş kalıplardan çıkmış minik plastik bir parça . Bu kadar geniş çalışma alanına sahip bir bölümde teknolojik gelişmelere ve endüstriyel ihtiyaçlara paralel olarak dallaşma -dallara ayrılma da kaçınılmaz hale geldi . Ve ayrıldı. Eğer makinelere ilgi duyuyorsanız ve bu alanda çalışmak istiyorsanız yapmanız gereken şey bu dallar hakkında bilgi sahibi olmak ve hangisinin size daha çok uyabileceği konusunda fikir yürütmek.Makine teknolojisi eğitimi
Dünyanın pek çok gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkesinde sanayi ve endüstrileşme, ekonominin itici gücü olarak kabul edildiği için mesleki teknik eğitime büyük önem verilmektedir. Ülkemizde ise maalesef mesleki-teknik eğitime bir takım siyasi-ekonomik faktörler neticesinde yeteri kadar önem verilmemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki ve Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Endüstri Meslek Liseleri, genellikle Endüstriyel faaliyetlerin -büyük fabrikaların yoğun olduğu bölgelerde kurulmuş. Yıllarca Sanayi alanında faaliyet gösteren kamu kuruluşların ve özel şirketlerin yetişmiş ara eleman ihtiyacını karşılamış, ancak az önce kısaca bahsettiğimiz, siyasal ve ekonomik birtakım faktörler neticesinde, büyüyen ekonomi ile aynı oranda yenileri yapılmamıştır. Eskiden yapılan okulların ise imkansızlıklar, bürokratik kısıtlamalar, öğrenci seçme -yerleştirme ve yönlendirme konusundaki hatalar (örn: Meslek lisesi öğrencilerinin Üniversite sınavlarında katsayı mağduru olması sonucu meslek liselerine olan talebin azalması ) ve ihmal edilmişlik neticesinde teknolojiyi takip etmekte zorlandıkları. Nitelikli teknik eleman yetiştirme konusunda zorlandıkları görülmektedir. Makine teknolojisi eğitimi ise bütün bu bahsettiklerimize ek olarak, endüstriyel kuruluşlardaki ağırlığı göz önüne alındığında, mesleki eğitimde lokomotif , ya da amiral gemi niteliğinde olmak zorundadır. Makineler ya da makine parçaları bahsettiğimiz gibi hayatın her alanında vardır. Bu yüzden özel ve ayrıcalıklı öneme haiz olmak zorundadır. Unutmayalım ki her ne kadar teknoloji robotlaşmaya, yazılım ve elektronik ağırlıklı yapılanmaya gitse de her robotun, her insansız hava aracının , her lüks otomobilin son derece hassas işlenmiş makina parçalarına ihtiyacı vardır. Bir jet motorunun kesit resmi. Jet motorlarının onbinlerce son derece hassas işlenmiş makine parçasına ihtiyacı vardır. Son dönemde bazı organize sanayi kuruluşları, nitelikli eleman ihtiyaçlarını karşılamak adına kendi meslek liselerini yapma yoluna gitmektedirler. Bu okullar, devlet okullarının çok çok üstünde teknik imkanları, öğrencilere burs verebilmesi , yemek, yol gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gibi özellikleri sebebiyle başarılı öğrencilerin tercih ettiği okullar arasında yer almaktadırlar. Ankara / Ostim organize sanayi bölgesinde kurulmuş olan Ankara Sanayi Odası ASO Teknik KolejiMakine teknolojisi alanı
Makine teknolojisi alanı, her türlü makine parçası ve kompleks makine tasarım, konstrüksiyon ve imalatı, arıza tespit ve teşhis, bakım ve onarım konularını içeren bir alandır. Endüstriyel bir çok alanla bilgi alışverişi içerisindedir ve bunlardan kopuk değildir. Sözgelimi ”Mekatronik” dalı ,makine teknolojisinin dallarından biridir ve robotlar üzerine çalışır. Bilindiği gibi robotik sistemler elektrik, elektronik ve mekanik aksamların yazılım vasıtasıyla çalıştırıldığı sistemlerdir. Yani bir robot imal edebilmeniz için elektrik, elektronik, bilgisayar gibi alanlarla işbirliği içinde çalışmanız ve asgari düzeyde de olsa bu alanlara ait bilgi birikimine sahip olmanız gerekir. Mekatronik laboratuarından bir görüntüMakine teknolojisi alanı dalları nelerdir ?
Tekerleğin icadından günümüze değin gelişen, sanayi devrimi ve ardından gelen sanayileşme ile birlikte üretim metodları akıl almaz boyutlarda gelişmiş ve gelişirken bir taraftan da zenginleşen bilgi haznesiyle birlikte alt dallara ayrılmış. İhtiyaca göre yeni yeni dallar türemiştir. Makine bölümü dalları da zaman içinde çeşitlilik kazanmıştır. Üretimdeki rekabet süreci Bu dalların gittikçe çoğalması ve akademik bilgiye dayalı hale gelmesi sonucunu doğurmuştur. Buna paralel olarak makine teknolojisi eğitimi ve bu konuda eğitim veren teknik kurumlar da kendilerini bu yönde güncelleme ihtiyacı duymuşlardır . ,Örneğin CNC dalı . Makine imalatında önceleri tamamen mekanik sistemle , manuel , otomatik ya da yarı otomatik tezgahlarla yapılırdı. Son yirmi-otuz yılda yazılım alanındaki gelişmelere paralel olarak Bilgisayar kontrollü tezgahlar üretildi. Üretim aşamasında bilgisayar kullanımı, hem imalat hatalarının önüne geçiyor, hem de önceki yöntemlere göre çok daha hızlı ve seri üretime imkan veriyor. Her biri bir bilimsel çalışma ve araştırma konusu olan makine teknolojisi alanı dalları aşağıda verilmiştir .- CNC (Bilgisayar destekli İmalat)
- Bilgisayar destekli makine resim / Tasarım ve konstruksiyon
- Kalıpçılık
- Otomotiv (Motorlu araçlar teknolojisi)
- Tesisat ve iklimlendirme
- Mekatronik
- Raylı taşıtlar teknolojisi
- Makine bakım onarım