Lazer kesim ve Su jeti ile kesim, iki yöntemin de avantaj ve dezavantajları vardır. ”Hangisi daha iyidir?” diye sormadan önce iki yöntemin de karakteristik özelliklerinden bahsedelim:
Lazer kesimin karakteristik Özellikleri
İş parçasını kesmek için lazer radyasyonlu ısıtma kullanır. Bu teknoloji, hız ve doğruluk açısından benzersizdir. Kesme hassasiyeti yüksektir ve çok az atık oluştururken karmaşık şekillere sahip iş parçalarını işlemek için kullanılabilir.
Kalınlığı 25 mm’den az olan plastik, seramik veya metal gibi daha ince malzemeleri kesmek için uygundur. Kesim her yönden hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Şu anda iki tür lazer kesim makinesi vardır, biri CO 2 kesimi (karbondioksit kesimi), diğeri ise fiber lazer kesimidir.
CO 2 kesimi ile Fiber lazer kesimi arasındaki farklar
Kesim Gücü: Fiber lazer kesim makinesinde herhangi bir zayıflama olmadan çok yüksek gücü etkili bir şekilde iletebilen diyot Aurora sistemi benimsenmiştir. CO 2 lazer kesim makinesinde ise gücü arttırmak zordur ve kullandığı ayna güç yüksek olduğunda yanabilir. Bu nedenle, fiber lazer kesim makinesinin mevcut gücü, CO2 lazer kesim makinesininkinden çok daha fazladır.
Kesme Kalınlığı: Şu anda, birçok durumda, kesilebilen fiber lazerin kalınlığı hemen hemen CO2 ile aynıdır , ancak %70 daha az güç tüketimi ve daha az aşınma ile CO2’den daha verimlidir .
Sadelik: Birçok fiber lazer üreticisi, fiber lazer kesim makinesi kurulumunu “tak ve çalıştır” olarak adlandırır. Bu teknolojiye ihtiyaç duyan kullanıcılar için fiber lazer, yüksek verimliliğe ve hızlı maliyet geri kazanımına sahiptir.
Lazer kesim, hızlı kesim hızı, kısa süre ve yüksek doğruluk nedeniyle düşük maliyetli bir üretim şekli haline gelmiştir.
Su Jeti ile Kesim karakteristik Özellikleri
Su jeti ile kesim, lazer kesimden daha ekonomiktir.
Soğuk kesim olması ve birçok malzeme çeşidine uygulanabilmesi nedeniyle lazer kesime göre daha geniştir. Isıya duyarlı malzemeler için uygun, sürdürülebilir ve çevre dostu bir kesme yöntemidir.
İş parçasında termal hasara neden olmaz ve havacılık, denizcilik, otomobil imalatı, tekstil ve ayakkabı yapımı, seramik, talaşlı imalat ve diğer endüstriler gibi yüksek gereksinimleri olan endüstrilerde kullanılabilir.

Ahşap gibi emici malzemeleri veya neme maruz kaldığında paslanabilecek malzemeleri kesmek için kullanılamaz.
Su jeti kesimin bir diğer avantajı da her yönden kesim yapabildiği için 3D yerleştirme yazılımı kullanabilmesidir.
Daha yumuşak malzemeleri keserken yalnızca saf su kullanılabilir. Daha sert malzemeler için genellikle granat kumu kullanılır ve sac kesmeye elverişli olan su ile karıştırılır.
İş parçasının kalınlığına göre meme boyutu farklıdır.

Meme ne kadar küçük olursa, kesilecek malzeme o kadar ince olur ve bunun tersi de geçerlidir. Ancak çok kalın ve sert malzemeleri keserken daha fazla zaman alacağından maliyeti artıracaktır.
Su jeti ile kesim daha ekonomik olmasına rağmen yüksek basınçlı pompalar ve kesme kafaları gibi parçalar aşınacağından bakım maliyeti yüksektir.
Sonuç: Hangisi Daha İyi?
Lazer kesim ve su jeti kesimin ortak bir avantajı vardır, yani diğer yöntemlerle (plazma ve oksigaz kesim) karşılaştırıldığında kesme genişlikleri çok küçüktür, bu nedenle diğer makineler tarafından kesilemeyecek kadar küçük iş parçaları için kullanılabilirler.
Özetlemek gerekirse, lazer ve su jeti kesme yöntemleri tamamen farklıdır, ancak ikisi birbirinden iyi değildir, birbirini tamamlarlar. İşletmeler ihtiyaca göre lazer kesim ya da su jetini kullanabilirler. Fabrikanız bu iki kesme makinesine sahip olduğunda, rekabet avantajı şüphesiz önemli ölçüde artacaktır.
Çünkü kesme malzemelerinin türü, iş parçalarının kalınlığı veya daha sonraki fabrika sipariş yönetim sistemi konusunda daha esnek seçeneklere sahip olabilirsiniz.