Bu yazının konusu lazer kaynağının avantaj ve dezavantajları olacak. Lazer kaynağının güçlü ve zayıf yönleri nelerdir inceleyeceğiz. Lazer kaynağı hakkında genel bilgi edinmek için bakınız: Lazer kaynağı, özellikleri ve çalışma prensibi
Lazer kaynağının avantajları
- Lazer kaynağı ile yüksek kaliteli bağlantı kuvveti ve geniş derinlik-genişlik oranı elde edilebilir ve kaynak hızı nispeten hızlıdır.
- Lazer kaynağı vakum ortamı gerektirmediğinden, lensler ve optik fiberler aracılığıyla uzaktan kumanda ve otomatik üretim gerçekleştirilebilir.
- Lazer, titanyum ve kuvars gibi zor malzemeleri kaynaklamayı ve farklı özelliklere sahip malzemelere kaynak yapmayı mümkün kılan büyük bir güç yoğunluğuna sahiptir.
- Mikro kaynak yapılabilir. Lazer ışını çok küçük bir nokta elde etmeye odaklanır ve yüksek hacimli otomatik üretim için mikro ve küçük iş parçalarının grup kaynağında uygulanabilen hassas bir şekilde konumlandırılabilir.
Lazer kaynağının dezavantajları
- Kaynak sisteminin lazer ve aksesuarlarının fiyatı daha pahalıdır, bu nedenle ilk yatırım ve bakım maliyetleri geleneksel kaynak işlemine göre daha yüksektir ve ekonomik verimliliği düşüktür.
- Lazer kaynağının dönüştürme verimliliği, özellikle plazmanın ortaya çıkmasından sonra (plazmanın lazer ışığı üzerinde bir soğurma etkisi vardır) katı malzemeler tarafından lazer ışığının düşük emilimi nedeniyle genellikle düşüktür (genellikle %5 ila %30).
- Lazer kaynağının küçük odaklanmış noktası nedeniyle, iş parçası bağlantısının ekipman doğruluğunun yüksek olması gerekir ve küçük bir ekipman sapması büyük bir işleme hatası üretebilir.
- Lazer kaynağı, küçük lazer odaklı nokta boyutu ve dar kaynak dikişi nedeniyle yüksek iş parçası montaj doğruluğu gerektirir.
Kaynaklı parçanın konumu çok hassas olmalı, iş parçası üzerindeki ışının konumu önemli ölçüde kaydırılmamalı ve lazer ışınının odak aralığı içinde olmalıdır. İş parçası montajının veya kiriş konumlandırmanın doğruluğu gereksinimleri karşılamıyorsa, kaynak kusurlarına neden olmak kolaydır.