Laptop neden gürültülü çalışır, bunun çözümü nedir. Laptop fanı neden sürekli çalışır merak eden kullanıcılara yönelik bir yazıyla beraberiz. Laptop bilgisayar fanı sesli çalışıyor, ya da hiç durmadan çalışıyor ve sizi rahatsız ediyorsa yazının devamını inceleyiniz. İşte dizüstü bilgisayarların gürültülü çalışmasının sebepleri:
Laptop Neden Gürültülü Çalışır?
Bilgisayarın işlemcisi zorlandığında, kesintisiz sürekli yoğun bir işle uğraştığında ısınır. Bu ısınmayı telafi etmek için fanlar devreye girer. Bazı bilgisayarlarda sadece wordde yazarken bile fanların fön makinası gibi çalıştığına şahit oluruz. Bu durum sistemin bilmediğiniz bir sebepten zorlandığı anlamına gelir.
Isı Yönetimi Sağlıksız Bir Kasa
Laptop fanı sesli çalışıyor ise bunun birkaç farklı sebebi olabilir. Bazı Laptop markalarının bazı modelleri aşırı ısınmalarıyla meşhurdular. Özellikle yaz mevsiminde fön makinasına dönen fanlar, hatta fanların da yetmemesi, bilgisayarın kendi kendine kapanması, yazın şortla otururken dizimize koyamadığımız ateş gibi yanan laptoplar. Bunları pek çoğumuz tecrübe etmişizdir.
Laptop kasa dizaynı yapılırken ısı yönetimi ihmal edilmişse, fanlarının konumu yanlışsa, havalandırma kanalları yetersizse, fanlar kalitesizse, tüm bunlara ek olarak bir de kasa plastiktense , plastik ısıyı iletemediği için, açığa çıkan ısı tüm yüzeylere yayılmıyor. Aşırı ısınan bilgisayar sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz ve laptop bu yüzden gürültülü çalışıyor.
Hatta laptop ısınmalarını telafi edebilmek için laptopun altına konan laptop soğutucuları satılıyor. Bunlar her ne kadar belli düzeyde soğutma yapsa da, ısınma sorunu aşırı olan laptopların derdine deva olamıyorlar. Laptop aşırı ısınma problemine çözüm için yine de denemekte fayda var.(Yukarıdaki resim)
Yetersiz İşlemci Gücü
Bilgisayarımızı kapasitesinin üzerinde işlemlere maruz bırakırsak, örneğin yoğun 3D grafikler içeren bir oyunu çalıştırmışsak laptopun aşırı ısınması da normal bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Bu tip yazılımlar yoğun bilgi işlem kapasitesi gerektirdiğinden işlemci aşırı çalışmaya başlar. Tıpkı evlerdeki klasik akkor ampüller gibi (Şimdilerde led ampüller tercih ediliyor) işlemcinin üzerindeki transistörler, çekilen aşırı akıma direnç gösterdiklerinden, bu direnç sonucu ısı açığa çıkar.
Şunu da ekleyelim; bir laptop, kapasitesi ne olursa olsun 3D oyun amaçlı kullanıldığında ısınma ,sesli çalışma gibi sorunlar illaki yaşayacaktır. Zorlanan işlemci ısınacak, ısınma tehlikeli boyutlara gelmesin diye fanlar çalışacak, dolayısıyla fan sesi kaçınılmaz olacaktır. Özellikle uzun kullanımlardan sonra. Yani fanlarda tozlanma oluşmuşsa. Bu sorunu çoğu dizüstü bilgisayar kullanıcısı yaşamıştır. Bir süre sonra, bilgisayar aşırı ısınmaya başlar, öyle ki kışın odayı ısıtacak, yazın dizlerinizi yakacak boyuta gelir. fan sesi öyle rahatsız edici boyutlara gelir ki, ya fan temizliği yaptırmak gerekir, ya da fanı komple değiştirmek.
Bu tip oyunlarla haşır neşir olacak bilgisayarlarda, anakart üzerine haricen takılan bir grafik kart (Harici ekran kartı) kullanılması, işlemcinin yoğun yükünün bir kısmını üzerine alarak hafifletecektir.
Tozlanmış ya da İşlevlerini Yitirmiş fanlar
Bilgisayarımızı ilk aldığımızda sessiz çalışırken 1-2 yıl kadar sonra gittikçe sesli çalışmaya başladığını görebiliriz. Bu durumun sebebi genellikle fanların tozlanmış olmasıdır. Fanların arasına biriken tozlar, ısının hava kanallarından atılmasını engelliyor olabilir. Bu tozlar, fanların sürtünmeden kaynaklı olarak sağlıksız çalışmasına sebep oluyor olabilir. hatta bazı durumlarda fan tamamen stop eder. Çalışmayan fanın yapması gereken işi diğer bir fan üstlenmeye çalışır. Aşırı hızda döndüğü için de gürültülü çalışır.
Bu yüzden, ilk başlarda sessiz çalışan bilgisayar, uzun süreli kullanım sonrası sesli çalışmaya başlamışsa fanlardan şüphelenebiliriz. Bir teknik serviste fanları temizletmek, fan sesini azaltmaya yardımcı olabilir. belki de yeni fanlarla değiştirmek, laptopta ısınma sorununa çözüm olabilir.
Kullanım Alışkanlıklarınız
Belki laptopunuzla yatağınızda film izlemeyi seviyorsunuz, keyfiniz yerinde. Siz battaniyenin altında, bilgisayarınız üstünde. Ancak bir süre sonra film sesini bastıracak şekilde bilgisayar sesli çalışmaya başladı. Peki yorganın battaniyenin üzerinde duran laptopunuz sizden bir şey istiyor olabilir mi? Belki de havasız kalmıştır.
Evet bazılarımız buna dikkat etmiyor. Bazı laptopların hava delikleri aşağıdadır. Masanın üzerinde dururken, içeride ısınan hava bu kanallardan çıkabilir. Ama dizüstü bilgisayarınız yorganın içine gömüldüğünde , ısınan hava çıkacak yer bulmakta zorlanır. İçerideki hava sıcaklığı arttıkça fanlar daha hızlı ve sesli çalışır.
Kararsız bir yazılım ya da virüs yüzünden fanların aşırı çalışması
Laptop fanı sürekli çalışıyorsa, merak ediyorsanız bunun sebebi, arka planda bilgisayarınızın işlemcisini yoracak şekilde çalışan bir program olabilir. Laptopun gürültülü çalışmasının sebebi, kararlı çalışmayan bir yazılıma ait masum bir program olabilir. Virüs de olabilir.
Bazı virüsler, bilgisayarınıza zarar verme amaçlı değil, bilgisayarınızın işlemcisini kullanarak virüsü yazan kişinin başka işlerine hizmet etmesi için yazılır. Bu tip virüsler bilgisayarınızı zombi bilgisayar olarak kullanırlar. Örneğin bir hacker’in web sitesine DDOS denilen saldırıda başarılı olabilmesi için mümkün olduğu kadar çok bilgisayarın aynı anda saldırması gerekir. Bazı hackerlar bu amaçları için, masum görünümlü ”crack” ya da ”patch” ler servis ederler. Aslında ücretli olan bir programı ücret ödemeden kullanacağını düşünen kullanıcılar da bunları seve seve indirir.
Eğer farkında olmadan bu tip bir yazılım çalıştırıyorsanız, bilgisayarınız sürekli veri alışverişinde bulunuyor ve laptop fanı hiç durmadan çalışıyor.
Laptop fanı sürekli çalışıyor ise ve bunun sebebinin böyle bir durum olabileceğinden şüpheleniyorsanız; Windows bilgisayarlarda CTRL+ALT+DELETE tuşlarına basarak görev yöneticisini açabilir ve hangi işlemin işlemciye ne kadar yük getirdiğini görebilirsiniz. Macbook kullanıcıları ise Etkinlik monitöründen takip edebilirler.
Bu tip durumların önüne geçmek için lisanslı yazılım tercih etmeniz, sistem güvenlik duvarını aktif halde tutmanız ve antivirüs kullanmanız tavsiye edilir. İnternette çok kaliteli ücretsiz antivirüsler var. Örneğin Avira Antivirus , AVG Antivirus, Comodo Antivirus gibi.
Laptop neden gürültülü çalışır konulu bu yazıda, laptop bilgisayarların aşırı ısınmasının olası sebeplerine değindik. laptop fanı neden sürekli çalışır merak edenler için muhtemel sebepleri belirttik ve çözüm önerileri sunmaya çalıştık. Yeni yayınlarda buluşmak dileği ile.