Elektrik kaynak işlerinde ehil kaynakçılar çalıştırılmalıdır. İşe alınırlarken, genel sağlık muayeneleri yapılacak, kroma karşı alerjisi olanlar ile cilt ve solunum sistemi hastalıkları bulunanlar bu işlere alınmayacaklardır. Periyodik olarak sağlık muayeneleri yapılacaktır. Burun septumunda ülserasyon görülenler ile solunum sistemi ve cilt hastalığı bulunanlar çalıştıkları işten ayrılacaklar, kontrol ve tedavi altına alınacaklardır.
Kaynak İşlerinde Kullanılan Koruyucu Donanımlar
Kaynak yapılırken elektrik enerjisi Isı ve Işık enerjisine dönüşmektedir. Bu esnada çıkan Ultraviole ve Enfraruj ışınları, özellikle Ultraviole ışını çok tehlikelidir. Bu ışın gözde ve ciltte yanıklara sebep olur. Bu amaçla Koruyucu cam ve maske kullanılmalıdır. Kullanılan camlar akımın şiddetine göre farklıdır. Işığa göre koyulaşan özel camlarda vardır. Yan yana çalışan işçilerin arasına panel konulmalıdır.
İyi izole edilmiş kuru deri eldiven, kolluk, tozluk, deri önlük veya elbise giymelidir. Altı kalın lastikli ayakkabılar giymelidir. Kaynak yapılan metalik zemine teması engelleyen lastik yada Tahta altlıklar kullanılmalıdır. Enfraruj ışınları ısı verir. Bu ısıdan korunmak için koruyucu elbise giyilmelidir.
Kaynak İşlerinin Yapıldığı Ortam Özellikleri
Elektrik kaynağı yapılan yerler, başka işçilerin çalıştığı yerlerden ayrı olmalı veya işçilerin çalışmasına engel olmayacak şekilde ışık geçirmeyen taşınmaz veya taşınabilir uygun paravanalarla ayrılmış olmalıdır.
Elektrik kaynağı sırasında ortama yayılan kaynak gaz ve dumanlarının yayıldığı yerden emilerek dışarı atılması için alttan veya yandan çeken uygun aspirasyon sistemi kurulmalıdır. Ortamda kaynakçı başına 284 m3 hava hacmi ve Tavan yüksekliği en az 5 metre olmalıdır.
Havadaki duman yoğunluğu 20mg/m3 ‘ü geçmemelidir. Kaynak yerinde gaz ölçüm cihazları bulundurulmalıdır.
Yapılacak genel havalandırmada birim ç alanı yüzölçümü için 50 m3/saat hava sağlanmalıdır.
Kapalı dar alanlarda ortamın havalandırma imkanı bulunmadığı durumlarda hortumlu solunum cihazları ya da tüplü solunum cihazları kullanılarak kaynak yapılmalıdır.
Oksi-asetilen ile kesme işlemlerinde yanıcı gaz olarak kullanılan propan gazının da havada % 2 ile % 9 arasında bulunması patlama riskini doğurur. Propan’ın havadan daha ağır olması nedeniyle tanklarda veya kapalı alanlarda tabana çöktüğü için özel önlem alınmasını gerektirmektedir.
Yangına karşı kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları bulunmalıdır. Ortamda yanıcı ve parlayıcı maddeler bulunmaldır.
Gaz Kaynağında Kullanılan Gaz Tüplerinin Güvenliği
Gaz kaynağında kullanılan gaz tüpleri, düşmeye karşı kelepçe ya da zincir ile sabitlenmelidir. Taşıma işleri araba ile yapılmalıdır. Gaz tüpleri ısı kaynağından uzakta olmaldıır. Gaz tüpleri üzerindeki manometreler sık sık kontrol edilmelidir.
Yanıcı gaz tüplerinin depolandığı yerlerde ateş ve ateşli maddeler bulundurulması yasaklanmalıdır.
Boş ve dolu tüpleri ayrı ayrı kuru, serin ve havalandırılmış bir yerde saklayın.
Alev geri tepmesi olayı, şalomada alevin tutuşturulmasıyla birlikte oluşan bir geri yanma durumudur. Alev geri tepmesi oluştuğu zaman, büyük ihtimalle yanıcı gaz hortumu patlar ve ciddi kazalara sebep olur. Daha da tehlikesi tüp patlamasıdır. Oksi-Asetilen kaynak ve kesme işlemlerinde alev geri tepmesini önleyen emniyet valfleri veya alev tutucu sistem kullanılmalıdır.
Atölyede bulunan gaz ve oksijen boruları ile şalumoya gelen hortumlar, ayrı ayrı ve diğer tesislerden de kolaylıkla ayrılacak renkte olacaktır.
Her çeşit basınçlı gaz silindirleri dik bir konumda, koruyucu kapakları kapalı ve üzerlerinden bağlı bir şekilde depolanmalıdırlar. Basınçlı silindirler bir yerden bir yere ulaşım araçları ile nakledilirkende dik, manometreleri çıkarılmış ve koruyucu kapakları yerine takılı bir vaziyette taşınmalıdırlar.
Oksijen tüpleri, yanıcı gaz tüplerinden ve kolay yanabilen malzemelerden en az 6 m uzaklıkta olacak. Eğer aralarında yangına en az 60 dakika dirençli malzemelerden bir bariyer bulunuyorsa, en az 1,5 m uzak bir yerde depolanmalıdırlar.
ÖNEMLİ : Yağlı eller ve yağlı eldiven ile (gres yağı da dahildir) oksijen tüpü regülatörü – vanasını asla tutmayınız. Saf oksijen yağ ile temas ettiğinde ani parlama ve patlama meydana gelir.
Elektrik kaynağında İş güvenliği
Elektrik kaynak makineleri ve teçhizatı yalıtılmış veya topraklanmış, kaynak penseleri kabzalı ve dış yüzleri yalıtılmış ve kaynak ısısına karşı elektrot pensleri uygun şekilde korunmuş olmalıdır.
Elektrik kaynak makinelerinin şalteri, makine üzerinde bulunmalı, kablolar sağlam şekilde tespit edilmiş olmalıdır.
Otomatik veya yarı otomatik dikiş ve punta kaynağı makinelerinde operasyon noktasına kapalı koruyucu yapılmalıdır.
Besleme ve kaynak kabloları, üzerinden taşıt geçmesi halinde zedelenmeyecek ve bozulmayacak şekilde korunmalıdır. Aşırı yüklenen kablolarda ısınma meydana gelir. Kullanılan kablolar maksimum yükü karşılayacak kalitede olmalıdır.
Bütün elektrik tesisatının ve kaynak makinasının topraklanması tam olmalıdır.
Yanıcı maddeler yakınında elektrik kaynağı yapılmamalıdır.
Kaynak pensleri akımı geçirmeyecek şekilde iyi izole edilmiş olmalıdır.
Elektrik çarpmaları daha çok kaynak makinası boşta iken olmaktadır. Kaynak yaparken voltaj 20-30 V iken kaynak makinası boşta çalışırken bu voltaj 65 ila 100 V arasına çıkmaktadır. Doğru akım 20-30 V sonra çarpılma hissi vermektedir 30 V (DC) üstü tehlikelidir. Bu değer AC de 50 V ve üzeridir.
Elektrik kaynak makinelerinin temizlenmesi, tamir ve bakımı veya yerinin değiştirilmesi sırasında makineler şebekeden ayrılıp elektriği kesilmelidir. Kaynak makinelerinin bakım ve onarımı yetkili elektrikçiler tarafından yapılmalıdır.
Konu ile ilgili Slayt ve Dokumanlar
SUNU İÇERİĞİ:
iş güvenliği uzmanlığı eğitimi. Kaynak işlerinde iş sağlığı ve güvenliği.
Gaz kaynağı çeşitleri, Gaz kaynağında alınabilecek iş güvenliği önlemleri. Elektrik ark kaynağı iş güvenliği önlemleri.
SUNU İÇERİĞİ:
Kaynak sırasında oluşan gaz ve dumanların kısa sürede ve uzun dönemde (akut dönemde ve kronik dönemde) yarattığı sağlık sorunları.
Kaynak işlerinde elektrik, ışın, gürültü yangın ve patlama tehlikesi. Alınacak iş güvenliği önlemleri
SUNU İÇERİĞİ:
Kaynak işlerinde açığa çıkan ışınlar, zehirli gazların insan sağlığına etkileri
Kaynak işlerinde iş güvenliği için Alınacak iş güvenliği önlemleri
SUNU İÇERİĞİ:
kaynak işlerinde güvenlik. Kaynağın sağlığa etkisi
Kaynak işlerinde iş güvenliği için Alınacak iş güvenliği önlemleri
Kaynak işlerinde güvenlik ve Kaynağı sağlığa etkisi adlı PP sunumunda Oksi-gaz kullanımı hakkında yanlış bilgiler yer alıyor. Doğru bilgilerin yanında fazlasıyla abartılmış tehlike senaryolarının da yer aldığı amatörce hazırlanmış insanları yanlış yönlendirebilecek bir sunum. Üniversite 1. sınıf seçmeli ders vize teslimleri gibi.