kayış birleştirme zaman zaman ihtiyaç duyulan bir konudur .Değişik kayış ekleme, kayış birleştirme yolları mevcuttur.
Kayışlar birçok yollarla eklenebilir. Bunlardan en fazla kullanılanları tanıyalım.
Kayış birleştirme yolları, üç grupta toplanılabilir :
- Yapıştırarak ekleme,
- Dikerek ekleme,
- Madeni araçlarla ekleme.
Kayışların, yapıştırılarak eklenmesi
Kösele kayışlar, yaklaşık (1/18) eğimli kesilerek, yapışma yüzeyleri artırılır. Yapıştırıcı, yapışma yüzeyine fırça ile sürüldükten sonra, pres altında kurumaya bırakılır.
(Katıksız marangoz tutkalları, rutubetli veya sıcak yerlerde çözülebilir. Bu nedenle; içine biraz neft yağı ve sirke katılmış plastik tutkal «sıcak tutkal da olabilir», yapıştırıcı olarak kullanılır.)
Yapıştırılmış kayışı kasnaklara takarken, kasnakların dönüş yönünü düşünmeliyiz. Yani: Kayışla kasnak arasındaki sürtünmenin etkisiyle kayışın ek yeri açılmayacak şekilde kayış kasnaklara takılmalıdır.
Lastik kayışlar, buharın etkisinde ve preslenerek yapıştırılır.
Yapıştırılarak eklenen kayış uçları kasnak üzerinde rahat bükülür, ses çıkarmaz ve dirençlerinden de fazla kaybetmezler.
Kayışların dikilerek eklenmesi
Dikilerek eklemede de kayış uçlan eğik kesilmelidir. Kayış uçları makina veya elle, (2 … 4) sıra halinde dikilir. Heriki dikim şeklinde ip veya tel kullanılır. (El ile dikmede, sırım da kullanılabilir.) Dikilerek eklemede kayış yeri verimi, (% 50 … 88) arasındadır. Özellikle ince kayışlar önce yapıştırılır ve sonra dikilir.
Kayışların, madeni araçlarla eklenmesi
Bu tür eklemelerde madenî araçlar kullanıldığından, çeşitli sakıncaları vardır ve ek yerinin verimi, (% 30) kadardır.
Kayışların madeni araçlarla eklenmesinde fazla kullanılanları, şunlardır:
1 — Raptiyelerle ekleme
2 — Cıvatalarla ekleme
3 — Perçinle ekleme,
4 — Tokalarla ekleme
Kayışların, raptiyelerle eklenmesi
Tel raptiyelerle ekleme
Tel raptiyeler, uçlan sivri olan çelik teller bükülüp, kartona takılarak, piyasaya sürülür. Tel raptiyelerin kayış uçlarına takılmasında kullanılan aygıtlara raptiye makinası denir. Bu tür raptiyeleri kayış üzerine tesbit edebilmek için, çekiç kullanmak yeterlidir.
Kayışların Sac raptiyelerle eklenmesi
Sac raptiyeler, çelik saçlardan kesme kalıpları ile kesilen parçalann, bükme kalıbında biçimlendirilmesiyle elde edilir. Raptiyenin kayışa takılabilmesi çekiç kullanılarak yapıldığından, bir düzene (Raptiye makinasına) gerek olmadığı için, teknisyenler tarafından fazla kullanılır.
Civatalarla ekleme
Cıvata ile ekleme, kalınlığı fazla olan kayışlarda uygulanır.
Kayışların Bindirmeli ve cıvatalı eklenmesi
Yandaki şekildeki gibi cıvatalı eklemenin sakıncalı tarafı, bükülmeden dolayı (xy) kısımlarının zayıflamasıdır. (C) altlığı, cıvata ile somunun kayışı ezmesini önler. Yani: Basıncı azaltır.
Yamalı ve civatalı kayış ekleme
(A) kayış uçlarının, aynı kayıştan (F) yaması ile (B) cıvataları kullanılarak birleştirilişi, (Şekil: 70) te görülüyor. (D) somunlarının kendiliğinden çözülmesini önlemek amacıyla (E) pimlerinden yararlanılmaktadır.
Kayış uçlarının bu çeşit birleştirilmesinde çok kez, özel başlı cıvata ile çanak rondela kullanılır. Böyle cıvata ve rondela kullanılırsa, cıvata başı için yuva açılması gereksizdir.
C — Lamalı ve cıvatalı kayış ekleme :
Lamalı ve cıvatalı kayış eklemelerinin ek yeri ağırdır. Bu nedenle; büyük güçleri düşük hızda ileten kayışlarda kullanılırlar.
Kayışların, lama ve cıvata kullanarak eklenmesine ait parçalar ve takılışı (yukarıda )
Konuyla ilgili video (yukarıda)
Lamalı civata ile kayış eklemenin yapılışı video (yukarıda)
Perçinle kayış ekleme
Kayış uçlarının perçin kullanılarak eklenmesi cıvatalı eklemeye benzer; cıvata yerine, perçin kullanılır.
Toka ile ekleme
Temper döküm olan tokalar kayış uçlarına batırıldıktan sonra, çivi uçlarının kayıştan taşan kısımları, kayış üzerine bükülerek, ekleme tamamlanır.
emeğinize sağlık teşekkurler
Merhabalar,
10×575 ölçülü bir V kayışı 10×560 olacak şekilde kısaltmak istiyorum. Yazınızdan anladığım kadarıyla en verimli yöntem, yapıştırma yöntemidir. Bu iş için önerebileceğiniz iyi bir yapıştırıcı var mıdır?