Kampanalı Hidrolik Frenlerin Yapısı
Fren kampanaları tekerleklerle birlikte döner ve her bir kampananın içinde fren balatalarına bağlı fren pabuçları bulunur. Pistonlar tamburlara baskı yaptığında içeriden frenleme kuvveti oluşturur ve bu da tekerleğin hareketini azaltır. Sürtünme, kinetik enerjiyi termal enerjiye dönüştürür. Isı dağılımı için kampanalı frende uygun havalandırmanın olması da önemlidir.


Kampanalı Hidrolik Fren Nasıl Çalışır
1- Sürücü fren pedalına bastığında, ana silindirin pistonu, biyel kolu boyunca tıbbi bir şırınga gibi hareket eder. Daha sonra ana silindirin fren hidroliği sıkıştırılır ve mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştürür.

2- Bu yüksek basınçlı fren sıvısı, fren hatları aracılığıyla ana silindiri kampana silindirine aktarır.
3- Yüksek basınçlı fren sıvıları, tekerlek silindirine girdiğinde silindir pistonunu hareket ettirir ve bu da sabit pabuçları genişletir.
4- Daha sonra fren pabucu ile kampana balatası arasında sürtünme oluşur ve aracın kinetik enerjisini ısı enerjisine dönüştürür. Daha sonra aracın hızı düşer ve durur.
5- Fren pedalından kuvvet kaldırıldığında, geri çekme yayları fren pabucunu içeriye çeker ve sürtünme balatası ile kampana arasında temas olmaz. o zaman fren orijinal konumundadır.


kampanalı fren sistemini yapısı ve çalışma sistemini detaylı gösteren bir animasyon. (Yukarıda) Bu animasyonda el freninin yerleşimini de görebilirsiniz. (kırmızı renkle gösterilen)
Kampanalı Fren Sisteminin Avantajları
- Daha az Parça, basit tasarım, Üretimi kolay ve uygun maliyetli.
- Düşük bakım maliyeti
- Uzun ömürlü
Kampanalı fren sisteminin yapısını ve çalışmasını detaylıca gösteren bir başka animasyon. (yukarıda) Bu videoda ayrıca hidrolik tekerlek silindirinin iç yapısını ve çalışmasını da görebilirsiniz.
Kampanalı Fren Sisteminin Dezavantajları
- Disk Frene kıyasla düşük frenleme kuvveti vardır.
- Uzun süre uygulandığında frenler zayıflar.
- Fren ıslanırsa, tamburdan suyun çıkması uzun sürdüğü için düzgün çalışmayacaktır.