Makine elemanları ders notları bölümünde bu yayınımızı kamalı millere ayırdık. Kamalı mil nedir. Kamalı mil nerelerde kullanılır. Kamalı millerin standart gösterilişi ve Kamalı mil ölçüleri gibi detaylara yer vereceğiz.
Kamalı mil
Kamalı mil nedir?
Kamalı miller, normal millerden farklı olarak üzerine mil ekseni boyunca belirli aralıklarla kanallar açılmış millerdir.Bu kanalların açılmasının amacı , dişli ,kasnak,flanş gibi makine elemanlarının mil üzerine sabitlenerek ,milden alınan tork ve dönme hareketinin bu makine elemanlarına iletilmesidir.
Kamalı mil nerelerde kullanılır?
Fazla zorlanan hareket aktarma elemanlarında tek kama, kuvveti karşılamayabilir. Bu gibi durumlarda kamalı miller kullanılır.
Motorlu taşıtlarda, fazla zorlanan hız kutuları vb yerlerde kullanılırlar.
kamalı mil
Manuel şanzımanda kullanılan bir kamalı mil
Bir önceki resimde gösterilen giriş mili ile birleşecek dişli göbekli debriyaj diski. Kamalı millerin kullanıldığı yerler oldukça çeşitlidir.
Kamalı miller yüksek tork iletiminin söz konusu olduğu yerlerde tercih edilirler. Üzerine bir çok kama kanalı açılmış bir milin taşıyacağı yük miktarı, tek bir kama kanalı ve kama ile taşıyacağınız yük miktarından fazla olacaktır.
Kamalı milin kullanıldığı bir başka alan da kardan kavramalarıdır
Kardan kavrama ve kamalı mil
Kardan kavramalar araçlarda dönel hareket ve yüksek tork iletiminde kullanılır.
Kavramalarla ilgili geniş bilgi için BKNZ : Kavramalar ve kavrama çeşitleri
Kamalı millere günlük kullanımda en çok
rastlayabileceğiniz alan otomobillerdir.
Kamalı Millerin Standart Gösterilişi
Kamalı miller Türk Standartlarında dört grupta toplanarak standartlaştırılmışlardır.
TS 147/15’ de hafif tipin, TS 147/16’ da orta tipin, TS 147/18’ de takım tezgahlarında kullanılan 4 kanallı tipin ve TS 147/19’ da takım tezgahlarında kullanılan 6 kanallı tipin ölçüleri verilmiştir.
Üzerinde 6 kama olan ve iç çapı 28 mm, dış çapı 32 mm olan hafif tip bir kamalı mil profilinin gösterilişi “ kamalı mil profili ‘‘B6 x 28 x 32 x TS 147/15’’ şeklinde, Göbek profilinin gösterilişi “ Kamalı göbek profili ‘‘A6 x 28 x 32 x TS 147/15’’ şeklindedir
Takım tezgahlarında kullanılan kamaların resimler üzerinde gösterilmesi yukarıda gösterilmiştir. Şekilde gösterildiği gibi kamalı milin şematik resmi çizilerek sembollerle özelliği belirtilir.
Yukarıdaki gösterim ( A42 J6 X 48 X 10 TS 147/19) İç çapı 42 mm, iç çap toleransı J6, dış çapı 48 mm, kama genişliği 10 mm olan takım tezgahlarında kullanılan 6 kanallı bir kamalı mil içindir. Bu tür kamalı millerde kamalı mil eğer azdırma çakısı ile yapılıyorsa A harfi ile, alın freze çakısı ile açılıyorsa B harfi ile belirtilir.
Örnek Kamalı mil çizimleri
Resimlerde örnek kamalı mil çizimleri verilmiştir.
Kamalı mil ölçüleri
Standart kamalı mil ölçüleri yukarıda verilmiştir. Resme tıklayarak yakından inceleyebilirsiniz.