Kama: Dişli çark, kasnak, kavrama gibi makina elamanlarını millerle sökülebilir şekilde birleştirmeye ve mildeki hareketin aktarılmasını sağlayan makine elemanlarıdır.
Makina parçalarından mile, mildeki döner hareketin makinalara iletilmesinde aracı olurlar. Sökülüp takılabilirliği sağlayıp aynı zamanda bağlantı temin eden elemanlardır.
Torna ve freze gibi iş tezgahlarında kullanılan çevirme kolu (volan) da kamalı birleştirmelere örnektir. (yukarıda)
Kamalı birleştirmelerde Kasnak, volan, dişli gibi makine parçalarının göbeklerine kama kanalı açılır. Aynı şekilde birleştirmek istediğimiz milin üzerine de kama kanalı açılır. (Yukarıda)
Mil ve kasnağın kama ile birleştirilmesi (Yukarıda)
Kama montajı, kamanın yarısı milin içinde açılmış kama kanalında , diğer yarısı da birleştirilecek parçanın içine açılmış kama kanalında kalacak şekilde yapılır.
Mil kasnağın göbeğine geçirilir ve kama kanalına kama denilen parça yerleştirilir.
Bu tip birleştirme ile hem istendiği zaman sökülebilir bir birleştirme sağlanır. Hem de yük iletimi esnasında mile gelen kuvvetleri kamanın karşılaması sağlanır. Bu şekilde, zaman içinde kırılacaksa kama kırılsın, mile ya da kasnağa zarar gelmesin istenir.
Kamalar, mille göbek arasında irtibat kurarak, kuvvet veya hareketin milden göbeğe, veya göbekten mile geçmesini sağlar. Böylece mil ve göbek tek parça haline gelir ve birlikte dönerek iş yapar.
Kamaların Teknik Resimde Gösterimi
Kamalar teknik resimde gösterilirken, kama yuvası ile arasındaki boşluk normalde gözle görülemez. Ancak çizimde boşluk belirtilir.
Kesit alınırken kama taranmaz. Eğimli kama ise bu eğim miktarı belirtilir. (yukarıdaki resim)
Kamaların Malzemesi
kama yuvalarının yapımı, kama yapımına göre daha zor ve masraflıdır. Bu yüzden öncelikli olarak yuva yerine kamanın bozulması tercih edilir. Bu sebeple, kamaların birleştirilen makine parçalarından daha yumuşak gereçten olması gerekir.
Birleştirme kamaları, genellikle çekme gerilmesi 40-60 kg/mm2 olan çeliklerden yapılır.
Kamaların standart gösterimi :
Boyuna kamaların siparişleri belirtilirken kama ismi, ebad ölçüleri ve TS numarası belirtilerek sipariş verilir.
örneğin : genişliği b = 16, yüksekliği h = 10, uzunluğu 1 = 180 mm olan burunlu kamanın gösterilişi =
Burunlu kama 16x10x180 TS147/6