Yazı İçeriği:
İş makinesi Operatörlük eğitimi
İş makineleri tarihi bir süreç içerisinde hızla gelişme halinde olmuştur. İş gücü kapasitesinin büyük oluşu, zaman ve ekonomiklik değerlerinin ön planda olması, kullanım alanlarının çok geniş olması beraberinde iş makinelerinde çeşitliliğin de artmasına sebep olmuştur.
![iş makineleri eğitimi](/wp-content/uploads/2017/10/is-makineleri-egitimi.jpg)
İş makineleri maliyet olarak çok pahalı makinelerdir. Dolayısıyla bakım, onarım ve servis giderleri oldukça yüksektir. Maliyetlerin en az seviyelerde tutulması, makinenin periyodik bakımlarının uzman kişiler tarafından ve özellikle zamanında yapılmasına bağlıdır. Zamanında yapılmayan periyodik bakımlar makinenin servis ve amortisman giderlerini kat be kat arttıracağından periyodik bakımın önemi oldukça fazladır.
![iş makinesi operatörlük eğitimi forklift](/wp-content/uploads/2017/10/forklift-6.jpg)
İş makinesi operatörlük eğitimi kaldırma ve taşıma (forklift) eğitimi uygulama sınavından bir görüntü (yukarıda)
Çağımızdaki hızlı gelişim, iş makinelerinin üretimine de yansımıştır. Forklift ve vinç gibi iş makinelerinin kullanım alanlarının hızla genişlemesi, çeşitlenmesi, “forklift ve vinç operatörlüğü” mesleğine önem kazandırmıştır.
![kule vinç operatörlüğü sınavı](/wp-content/uploads/2017/10/vinc-1.jpg)
Teknolojik gelişmeler forklift ve vincin kullanımını kolaylaştırmakta, operatörün daha emniyetli çalışmasını sağlamakta ve iş verimini artırmaktadır. Bu meslekte nitelikli elemanlara olan talebin giderek arttığı gözlenmektedir.
İş Makinesi operatörlük belgesi nasıl alınır ?
Ülkemizde operatörlük belgesi Milli Eğitim Bakanlığından yetki alan sürücü kursları tarafından verilir. İş Makinesi operatörü belgesi trafiğe kapalı alanlarda (Fabrika, iş yeri, şantiye gibi) çalışmak için geçerlidir. Trafiğe açık alanlarda iş makinesi kullanmak için G sınıfı sürücü belgesi (Ehliyet) gereklidir.
Örneğin forklift ile fabrika içinde kullanım için iş makinesi operatörü belgesi yeterlidir ancak trafiğe çıkabilmek için forklift ehliyeti gerekir.
![iş makinesi operatörlük belgesi nasıl alınır](/wp-content/uploads/2017/10/is-makinesi-operatorluk-belgesi.jpg)
Trafiğe açık olan yollarda iş makinesi kullanan operatörler sürücü belgesine (ehliyetine) G Sınıfı ve sertifikada belirtilen iş makinesi türünü Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Tescil Bürosuna yazdırdıktan (tescil ettirdikten) sonra trafiğe çıkabilir.
![g sınıfı ehliyet sürücü belgesi](/wp-content/uploads/2017/10/g_sinifi_ehliyet.jpg)
Kullanacağınız iş makinası ile trafiğe çıkılması gerekiyorsa operatörlük belgesi mutlaka sürücü belgesine tescil ettirilmesi gerekmektedir.
![g sınıfı ehliyet sürücü belgesi eğitimi](/wp-content/uploads/2017/10/g-sinifi-ehliyet-2.jpg)
Trafiğe açık alanlarda yapılan kaza:
Trafik kazasıdır. Trafik kazalarına bakma yetkisi Trafik Zabıtalarındadır. Trafiğe açık alanlarda yapılan kazalarda ibraz edilmesi gereken belge türü G Sınıfı sürücü belgesidir.
Trafiğe kapalı (fabrika, depo vb.) alanlarda yapılan kaza:
İş kazasıdır. İş kazalarına bakma yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileridir. İş kazasında ibraz edilmesi gereken belge türü iş makinası operatörlük belgesidir.
İş makinesi Operatörlük belgesinin geçerlilik süresi: Ömür boyudur.
İş Makinesi Operatörlük eğitimi için Ön Şartlar
İş Makinesi operatörü belgesi alacak kursiyerlerden aranacak şartlar şunlardır:
1. Yaş şartı: 19 yaşından gün almış olmak,
2. Öğrenim şartı: En az ilkokul mezunu olmak,
3. Sağlık şartı: Operatörlük yapmasına engel bir durumu bulunmamak
4. Sabıka kaydı: Adli sicilinde, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddelerinden, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giydiğine dair kaydı bulunmamak.
İş Makinesi Operatörlük Eğitimi Sınavı
İş makinası operatörlük sınavı iki aşamalıdır. Birinci aşaması yazılı sınav, ikinci aşaması uygulamalı sınavdır. Yazılı sınavında başarılı olan kursiyerler aynı gün uygulama sınavına girerler. Uygulama sınavında gerçek iş makineleri ile iş makinesi kullanma becerileri denetlenir. Uygulama sınavında Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilen teknik öğretmenler görev yapar.
Uygulama sınavı sözlü olarak sorulan 10 soru ile başlar. Bu sorularda forkliftin kısımları sorulur ve operatör adayının bu kısımları göstermesi istenir. Daha sonra operatör adayı kendisine ayrılan parkurda en az 10 dk süre ile denetmenlerin vereceği senaryoyu uygular. (Paletleri düzgün istifleme, paletleri yukarıya bir yere taşıma, dubaların arasında ileri -geri manevra yapma gibi )
Geçme notu: İş makineleri yazılı sınavında geçme notu 70 puandır. Her sorunun değeri 4 puandır. 25 sorunun 18′ ine doğru yanıt vermeniz halinde yazılı sınavdan başarılı olmuş sayılır ve aynı gün yapılacak olan uygulama sınavına girmeye hak kazanırsınız.