Bu yazımızın konusunu Hidrolik yağların sınıflandırılması ve hidrolik yağ çeşitleri oluşturacak. Hidrolik yağların neye göre sınıflandırıldıklarına göz atacağız .Hidrolik yağ çeşitlerinin kullanıldıkları yerlere değineceğiz.
Hidrolik Yağların sınıflandırılması
Hidrolik yağların sınıflandırılmasını içindeki katkı maddelerine ve bu katkı maddlerin hidrolik yağlara kazandırdığı özelliklere göre yaparsak. Hidrolik yağ çeşitleri şunlar olacaktır :
HH kategorisi hidrolik yağlar
Düz mineral yağlardır. Herhangi bir katık içermezler.Düşük maliyetli ürünlerdir. Kritik olmayan sistemlerde kullanımları uygundur.
HL kategorisi hidrolik yağlar
R&O tipi mineral yağlardır .Bu hidrolik yağların özellikleri Anti oksidant ve pas önleyiciler içermeleridir.
Kısacası paslanma önleyici katkılar kullanılmış olan hidrolik yağdır.
HH yağlara göre kullanım ömürleri daha uzundur. Aşınmaya karşı performansın istenmediği sistemler için uygundur.
HM Kategorisi Hidrolik Yağlar
HL tipi yağlar gibidir . Bu hidrolik yağların özellikleri Aynı zamanda aşınma önleyici katıklar içermeleridir.Daha uzun kullanım ömrü ve aşınmaya karşı korumanın gerekli olduğu yerlerde kullanılırlar. Çoğunlukla hareketli ve endüstriyel sistemlerde kullanılırlar.
HV Kategorisi Hidrolik Yağları
HV kategorisi hidrolik yağların özellikleri yüksek viskozite indeksli olmalarıdır.Çok aşırı sıcaklıklarla karşılaşılan veya sıcaklıkla birlikte viskozitede sadece küçük değişikliklere izin verilen yerlerde kullanılırlar. Örneğin demir çelik endüstrisi fabrikaları
Hidrolik yağ çeşitlerine göre viskozite -sıcaklık ilişkisi diyagramı
Hidrolik yağın Numarası Ne Anlatır?
Yukarıdaki resimde gördüğünüz hidrolik yağın üzerinde yazan 46 rakamı hidrolik yağın vizkozitesini gösterir.
Yani 46 numara hidrolik yağ dediğimizde aslında yağın vizkozitesinin 46 cSt olduğunu ifade ederiz . Optimum yağlama için 10-50 arasındaki rakamlar kullanılır.
NOT: Vizkozite :Akmaya karşı gösterilen direnç. Vizkozite arttıkça akıcılık azalır.