Motorlu araçlar bölümünde bu yazının konusu Forklift güvenlik kuralları ve Güvenli forklift kullanımı esasları olacak. forkliftlerde iş güvenliği esaslarının ele alınacağı bu yazımızda resimli örneklerle forkliftte iş güvenliği konusunu detaylı anlatmaya çalıştık.
Forklift Güvenlik Kuralları
Forklift güvenlik kurallarının belki de en başta geleni, forkliftin bu alanda eğitim ve sertifika almamış kişilerce kullanılmamasıdır.
Forklift ancak park alanı olarak belirlenmiş alanlara bırakılmalıdır. Park halinde çatallar tamamen aşağı indirilmeli, levyelerin hepsi boşa alınmalı, el freni çekilmeli ve motor durdurulmalıdır. Forklift kullanılmadığı zamanlarda motor durdurulmalı, anahtar aracın üzerinden alınmalı ve lastiklerin önüne ve arkasına takozlar konulmalıdır. Aracın günlük bakım kontrolleri ihmal edilmemelidir.
Forklifte yakıt dolumu sırasında motor kapatılmalıdır. Yakıt dolumu esnasında sigara içilmesi ve yanıcı maddelerin dolum yerinde bulunması kesinlikle yasaklanmalıdır. LPG tankı değişimi esnasında da bu durum geçerlidir. Motoru tekrar çalıştırmadan önce yakıt deposunun kapağı kapatılmalı ve etrafa dağılan yakıt temizlenmelidir.
Forklift güvenlik kuralları, forkliftin kullanımı ile ilgili bazı önemli kurallar içerir. Onlara da göz atalım.
Güvenli Forklift Kullanımı
Güvenli Forklift Kullanımı için uygun koşullar
Güvenli forklift kullanımı için, iş güvenliği kurallarına uyulmalı. Forklift operatörü baret ve güvenli ayakkabı giymeli, iş kıyafeti olarak tek parça tulum tercih etmelidir.
Forklift, güvenli forklift kullanımı için uygun olmayan alanlarda kullanılmamalıdır. Forklift, operatör koltuğuna oturmadan kullanılmamalıdır. Kollar, bacaklar ve baş, operatör kabininin dışına çıkartılmamalıdır.
Eller ya da ayakkabılar ıslakken forklift kullanılmamalıdır. Islak el ya da ayakkabı ile kullanıldığında forkliftin kontrolünü kaybedebilir ve kazaya yol açabilirsiniz.
Forklift gevşek ve kaygan zeminlerde, kum, çakıl, buz veya çamurlu yüzeylerde kullanılmamalıdır. Kullanılması zorunlu ise yavaş kullanılmalıdır.
Forklift, operatör muhafazası ve yük korkuluğu olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
forkliftlerde iş güvenliği için hız ve manevra kontrolü
Forkliftle yüksek hızlarda ani manevralar yapmaktan kaçınılmalı, ani duruş ve kalkışlar yapılmamalıdır. Bu tip hareketler sonucu ara. devrilebilir. Dönüşlerde, bina giriş çıkışlarında ve insanların yanında korna ile uyarıda bulunulmalı. Hız düşük tutulmalıdır.
Forkliftin devrileceğini hissettiğinizde dışarı atlamaya çalışmayın. Hayatta kalmak için koltuğunuzda oturun ve sıkıca tutunun.
Rampalardan çıkarken daima ileri, inerken de geriye doğru hareket edin. Eğimli yüzeylerdeyken asla yük kaldırmayın. Eğimli yüzeylerde manevra yapmayın. Rampa üzerinde iniş ve çıkışlarında, özellikle büyük hacimli yükleri taşırken, dışarıdan size kılavuzluk edecek bir personel bulundurun.
Yokuş üzerinde yükleme ve boşaltma yapılmamalıdır. Yokuş üzerinde dönülmemeli ve eğime paralel şekilde kullanılmamalıdır.
Forkliftlerin iş ortamlarında kullanıldığı düşünülürse. İş ortamlarında her an karşınıza bir işçi çıkabilecekmiş gibi düşünmelisiniz. Arkanızda 3 saniye önce kimsenin olmaması , 3 saniye sonra kimsenin olmayacağı anlamına gelmez. Operatör, forkliftte iş güvenliği için her an dikkatli olmalıdır.
Yük görüş açısını engelliyorsa forklifti ileri doğru kullanmak sıkıntı verecektir. forkliftte iş güvenliği için, yokuş yukarı çıkmıyorsanız bu tip durumlarda aracı geri geri kullanmak görüş kaabiliyetinizi arttıracaktır.
forkliftlerde iş güvenliği kurallarından biri de, yükleme başka bir araç üzerine yapılacaksa, yükleme yapılan aracın hareket etmemesi için tekerleklerine takoz koyulması gerektiğidir.
Forkliftinizi diğer bir forklifti çekme ya da itme amaçlı kullanmayın. Başka forkliftlerin de sizin aracınızı itme veya çekmesine müsaade etmeyin. Fokliftiniz çalışmıyorsa servise haber verin.
forkliftte iş güvenliği için yük kontrolü
Forklift kullanımında iş güvenliği kuralları, yük kontrolünü de içerir. Aşırı yükleme yapmayın. Ağır yükleme forkliftin devrilmesine yol açabilir. Aşırı istifleme veya yükün yükseltilmesi de görüş açısını engelleyecektir. Yük yukarıda veya mast kalkmış durumda forklift kullanılmamalıdır.
Forkliftte iş güvenliği için, forkliftin çatallarında herhangi birini taşımayın. Tahmin edemeyeceğiniz kazalara yol açabilirsiniz. Güvenli forklift kullanımı, kuralların ihmal edilmemesine bağlıdır.
Yük, mastı arkaya doğru tilt ederek taşınmalıdır. Yüklü forklifti, asansörü ileri tilt durumunda iken yükseltmeyin veya yük yukarıda iken mastı ileri tilt etmeyin. Forkliftin ileri doğru devrilmesine sebep olabilirsiniz.
Yük, yük korkuluğundan yüksek seviyede ise forklifti hareket ettirmeyin. Yükleme sırasında yükün düşmesi ihtimaline karşı dikkatli olun. Yükü, çatalları mümkün olduğu kadar aşağıya indirerek ve mastı arkaya doğru tilt ederek taşıyın. Bu forkliftin dengesinin kurulmasını ve size daha iyi bir görüş netliğini sağlayacaktır.
forkliftlerde iş güvenliği için dengesiz yükler taşınmamalıdır. Bu durum zorunluysa yükün ağırlık merkezini dengeleyerek yükleme yapılmalıdır. Kullanılan paletler uygun büyüklükte olmalıdır. Yük her iki çatala da eşit dağıtılmalı ve tek çatalı kullanarak taşıma yapılmamalıdır.
Güvenli Forklift Kullanımında çevre koşulları
forkliftlerde iş güvenliği için kimsenin forkliftin yük veya kaldırma mekanizmasının altından geçmesini yada durmasına izin vermeyin. Yük düşebilir, yaralanmalara veya ölüme neden olabilir.
Rıhtım ve rampa kenarlarında forklift kullanırken çok dikkatli olmalıdır. Özellikle rıhtım, rampa ve platform kenarları ile forklift arasında güvenlik mesafesi bırakılmalıdır. Ufak bir dikkatsizlik kazalara yaralanmalara ve ölümlere neden olabilir.
Forklift başka forkliftlerin çalışma sahasında kullanılmamalıdır. Diğer forkliftler ile aranızda güvenli çalışma alanı bırakılmalıdır.
Bu yazımızda forkliftlerde iş güvenliği ve forklift güvenlik kuralları konusuna değindik. Yeni yazılarda buluşmak dileği ile.
Çok güzel bir yazı olmuş. Bende şöyle bir yazı yazdım bu konu hakkında; Forklift Güvenlik Önlemleri | Önce İş Güvenliği