Freze tezgahlarının çeşitleri şunlardır:
Düşey Freze Tezgahı
Bu tezgâhlarda frezelerin bağlandığı mil ekseni tezgâh tablasına dik konumdadır.
Freze çakısının ekseni dik durumda olmak üzere parçalar işlenebildiği gibi, başlık istenilen herhangi bir açıya döndürülerekte işlemek mümkündür.
Bu tezgâhların tablası sabit eksen doğrultusunda olup sağa ve sola döndürülerek açı vermek mümkün değildir.

Üniversal freze tezgahı
Freze Tezgâhlarından daha çok istifade edebilmek, çeşitli iş lemlerde kullanabilmek amacıyla Yatay ve Düşey Freze Tezgâhlarının birleştirilmiş şekilleridir.
Dolayısıyla daha kullanışlı tezgâhlar meydana getirilmiştir.
Tezgâh tablasını freze miline göre 45° dereceye kadar sağa ve sola döndürmek mümkündür. Dolayısıyla çeşitli Helis Kanalları istenilen yönde el ile veya otomatik ilerleme yardımı ile işlemek, tezgâhın en önemli özelliklerindedir. Ayrıca Divizör, Punta, Dik ve Üniversal Başlıklar, Vargel başlığı v.b. (ve benzeri) yardımcı parçaları ile tezgâh donatıldığında bütündüzlem yüzeyler, çeşitli kanallar, delikler ve delik içindeki işlem gerektiren kısımlar, eğik yüzeylerle. Yatay ve Düşey frezenin işlemlerinin tamamını veya bir kısmını frezelemek mümkündür
Kalıpçı Freze Tezgahı
Kopya Freze Tezgahı
Kopya frezelerinin diğer frezelerden farkı, talaş kaldırma işlemini “Mastar” adı verilen şablona göre yapmasıdır. Dolayısı ile yapılacak işin, belirli bir oran dahilinde küçültülerek ucuz malzemeden mastarı veya şablonu hazırlanır. Hazırlanan mastar veya şablon kalıbını tezgâh tablasında özel bir “ İzleyici Uç” veya “ Elektronik Göz” denilen uçla izlenerek kopya edilmesidir. Tezgâhın yapısında izleyici uç, pim veya benzeri araçla, yapılacak iş parçası ve şablon birbirine uygun konumda tablaya bağlanmışlardır. Pim ve freze çakısı tezgâhın iki ayrı miline tespit edilmişlerdir.

Burada freze çakısı, pimin mastar veya şablon üzerinde izlediği doğrusal ve eğrisel yolların benzerini kopya ederek, aynısını iş parçası üzerinde, işleyerek çıkarır. Endüstride kalıp yapımında, küçük ve şekli düzgün olmayan çeşitli işleri imalâtı için özellikle bu tezgâhlardan yararlanılır.
Cnc Freze Tezgahı

Bu tezgâhlar, veri işleme ve değerlendirme kaabiliyetine sahip gelişmiş tezgahlardır. Parça tezgaha bağlanır ve parçanın referans noktaları prob denilen hassas bir alıcı uç vasıtasıyla tezgaha tanımlanır. (parça sıfırlama) Böylece tezgah işlenecek parçanın ham ebadını ve tezgahtaki konumunu anlamış olur.

Ardından parçayı işlemek için önceden hazırlanmış program, veri giriş ekranından (kontrol paneli), ya da hafıza kartı, RS232 ara kablosu gibi yöntemlerle tezgaha girilir. Tezgah girilen programı yorumlayarak (hangi kesici takımı, hangi sırayla, hangi hızda nereye ve ne zaman göndereceği gibi) ve girilen programdaki görevleri eksiksiz uygulayarak parçayı işler.
Cnc freze tezgahları, dik işlem tezgahları diye de bilinirler. hareket doğrultusu kaabiliyetlerinin gelişmişliğine göre 3 eksenli, 5 eksenli 7 eksenli gibi tipleri vardır.