Elektro erozyon yöntemiyle parça işleme, özellikle kalıpçılıkta çokça tercih edilen bir imalat yöntemidir. EDM denilen bu yöntemle çeşitli iş parçalarını kesme, şekillendirme yapabiliriz. Peki Elektro erozyonun avantajları nelerdir? Neden tercih edilir? Diğer imalat yöntemlerine göre zayıflıkları (dezavantajları) nelerdir inceleyelim.
Elektro Erozyonla Talaş Almanın Avantajları
- Sertleştirilmiş çeliklerde ve sert metallerde dalma erozyon ile, oyma işleri ve vida dişlerinin imal edilebilmesi.
- Kesme kalıplarında kesici plakayla erkek zımbası gibi, uyum sağlaması gerekli olan parçaların, şekil ve ölçü tamlığında imal edilebilmesi, EDM ile işlemenin üstünlüklerindendir.
- Elektro erozyon ile işlemenin avantajlarından biri de, yağlama maddeleri için iyi tutunma özelliği sağlayan aynı ölçüde yüzey kalitesi elde edilmesidir.
Elektro Erozyon İşleminin Dezavantajları
Elektro erezyon tezgahının en önemli dezavantajı, diğer tezgahlara göre çok yavaş talaş kaldırmasıdır. Bu dezavantaj tezgah otomatik çalışılabilir hale getirilerek giderilmeye çalışılmıştır. İlk ayarlama yapıldıktan sonra operatör başka tezgahlarla çalışabilir. İş bittiğinde veya anormal bir durum olduğunda, tezgah operatöre ikaz vererek kendini kapatır.
Tezgahın ikinci bir sınırlaması da elektrot (şablon) hazırlaması ve tüketimidir. Tezgaha elektrot hazırlanması için diğer tezgahlara muhtaçtır. Fakat onların yardımıyla onların çok zor yapabildiği veya yapamadığı bir çok işi kolaylıkla yapabilir. Bir örnek olarak, keskin köşeli bir dikdörtgen çukuru freze ile yekpare işlemek mümkün değildir. Erkek bir dikdörtgen ise kolaydır.
Örneğin, yukarıdaki şeklin bir dişi kalıp içine işlenmesi diğer talaşlı imalat yöntemleriyle çok zordur. EDM ile bu mümkün olmaktadır. Ancak elektrodun işlenmesi için yine diğer tezgahlara ihtiyaç duyulur. EDM ile işlemenin diğer bazı dezavantajları:
- Erozyon kapasitesinin ince talaş kaldırma esnasında az olması.
- Elektrodların aşınması sebebiyle oluşabilen ölçü ve şekil sapmaları.
- Tezgah maliyetlerinin yüksek oluşu.
- Erozyon işleminde açığa çıkan yüksek ısıdan dolayı, ince yüzey kaplamasındaki yapısal değişiklikler.