Makine Eğitimi web sitemizdeki bu yazıda Elektro erozyon tezgahları (EDM) nedir. Ne işe yarar. Elektro erozyon tezgahının çalışma prensibi nedir gibi bilgileri paylaşacağız.
Elektro Erozyon tezgahı nedir
Elektro erozyon tezgahı, özellikle kalıpçılıkta tercih edilen ve sıkça kullanılan, iş parçasının, üzerine salınım yapan doğru akım verilmiş elektrodlar sayesinde, noktasal kıvılcım atlamaları (arklar) oluşturularak parça üzerinde, elektrodun biçiminde izler yaratılması esasına dayanarak çalışan bir makinedir.
Elektro erozyonla işleme, EDM (Electric Discharge Machining) yani Elektrik deşarjlı işleme diye de adlandırılır.
Elektro Erozyon Tezgahlarının Tarihi
Elektro erozyon yönteminin keşfi 1943 yılındadır. 1960’ların sonunda elektronik kontrol sistemlerinin gelişmesi ile bu işlem güvenilir ve hassas bir talaş kaldırma metodu olarak kabul edildi ve elektroerezyon tezgahları üretilmeye başlandı.
1980’li yılların başında yerli firmalar elektro erozyon tezgahını üreterek iç piyasanın ihtiyacını karşılamaya başladılar.Böylece gün geçtikçe imalat sanayinde daha çok kullanılır bir tezgah haline geldi
Elektro Erozyon Tezgahları Ne işe Yarar
Elektro erozyon tezgahları özellikle kalıpçılıkta çok kullanılır ve kalıpçıların vazgeçilmez tezgahlarındandır.
Elektro Erozyon tezgahları, malzemenin sertliğine ve talaş kaldırılabilirliğine bakılmaksızın üzerine istediğimiz şekli verebildiğimiz, istediğimiz biçimlerde malzemeyi kesebildiğimiz tezgahlardır.
Bu sebeple özellikle şekillendirilmesi güç olan parçalar, ya da karmaşık şekilli parçaların imalinde sıkça kullanılır. Çalışma süresinin uzunluğu, çok da ekonomik olmayan yapısı sebebiyle seri üretimler yerine daha çok seri üretimlerin gerçekleştirildiği iş kalıplarını hazırlamada tercih edilir.
Elektro Erozyon Tezgahlarının Çalışma Prensibi
Elektroerezyon tezgahında, kontrollü elektrik arklarıyla talaş kaldırılır. Her bir ark iş parçası üzerinde küçük bir çukur meydana getirir. Arkın sürekli dolaşmasıyla şablonun şekli karşı tarafa geçirilir. Klasik tezgahların aksine bu teknikle sertleştirilmiş parçalar ve sert maden uçlar kolaylıkla işlenebilir. Bu özellik, elektro erozyon tezgahlarının uygulama sahasını genişletir.
Bir elektro-erozyon tezgahında, ilerleme ve konumlama mekanizması, elektrik akımının elde edilmesi için bir jeneratör, sirkülasyonlu yıkama için bir pompa ve filtreli bir depo bulunur. Kumanda genel olarak sayısal denetimle (NC) yapılır.
Jeneratör 20 ila 150 Volt arasında değişen bir doğru akım üretir. Takım elektrodu, iş parçasına küçük bir kıvılcım aralığı kalana kadar yaklaştırılır.
Jeneratörün bağlı bulunduğu kumanda panelinden, impulsların süresi ve impulslar arası bekleme süreleri ayarlanabilir. Buna bağlı olarak Şekil ve ölçü tamlığı, yüzey kalitesi, erozyon miktarı gibi faktörler buradan ayar edilir.
Elektrot ve parça arasında elektriği iletmeyen sıvı, yani dielektrik sıvı bulunur. Kıvılcım aralığının en dar yerinde, dielektrik maddesini elektriksel iletken haline getiren ve kıvılcım atlamasına yol açan iyonlar ve malzeme tanecikleri toplanır. Bu kısımda malzemenin erimesine ve buharlaşmasına yol açan 2000°C’ye kadar çıkan ısı meydana oluşur.
CNC Elektro Erozyon Tezgahları
Günümüzde Cnc ( Bilgisayar destekli Sayısal Denetimli) tezgahlar, bünyesinde, klasik EDM tezgahlara göre daha gelişmiş özellikler barındırırlar.
Pek çok gelişmiş Cnc Elektro erozyon tezgahı, tıpkı Cnc dik işleme tezgahlarında olduğu gibi bünyesinde bir magazin barındırır ve magazine bağlı elektrodlar istenilen sırayla kullanılabilir.
Öncelikle hatasız ve yüksek işleme kalitesi. Derin deliklerin, kör deliklerin, yanal ve geniş alanların rahatlıkla işlenebilmesi. Otomatik İzleme Seviyesi, Kızılötesi alev algılama, derinlik alarmı ve elektriği keserek merkezi noktayı bulma fonksiyonları, zaman tasarrufu sağlayan, daha kullanışlı dielektrik akışkan nozulları. hızlı işleme kaabiliyeti gibi özelliklere sahiptirler.
Elektro erozyon tezgahları çalışma biçimlerine göre Tel erozyon ve dalma erozyon adlı iki tiptirler. Aşağıdaki ilgili yazılar bölümünde bu yöntemleri detaylı inceleyebilirsiniz.
teşekkür ederim ALLAH hayırlı helall bol kazançlar versin tüm islam alemine