Bu yazıda Elektrikli araçların kısımları ne işe yaradıklarını anlatacağız. Elektrikli araçların ana bileşenleri ve ne işe yaradıklarından bahsedeceğiz. Elektrikli araçların avantajları nelerdir madde madde sıralayacağız.
Elektrikli Araçların Ana Bileşenleri (Kısımları)
Bir elektrikli araç sisteminin ana bileşenleri aşağıdaki gibidir:
1-Lityum iyon Batarya
Batarya, aracın çalışması için gereken elektriği depolar. Akü motora elektrik akımı sağlar. Ve böylece araç çalışır. Akünün kapasitesi ne kadar yüksek olursa, elektrikli aracın menzili de o kadar yüksek olur. Çoğu modern elektrikli araç, Lityum-iyon tipi piller kullanır. Bu piller daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptir. Bu, daha fazla enerji depolayabilecekleri anlamına gelir.
![elektrikli aracın kısımları parçaları](https://www.makinaegitimi.com/wp-content/uploads/2023/01/elektrikli-aracin-kisimlari.jpg)
2-İnvertör
Pil, elektrik akımını Doğru Akım (DC) şeklinde depolar. Ancak elektrikli araçlarda kullanılan motorların çoğu Alternatif Akım (AC) ile çalışmaktadır. Böylece invertör, DC’yi AC’ye dönüştürme işlevini yerine getirir.
3-Elektrik Motoru
Bir elektrik motoru , tekerlekleri döndürmek için güç sağlar. Motorlar DC/AC tipi olabilir. Bununla birlikte, AC motorlar daha yaygındır.
4-Rejeneratif Fren Sistemi
Elektrikli aracın yalnızca sınırlı bir enerjisi vardır. Bu nedenle, her parçasını kaydetmeniz gerekir. Bu sistem, aracın frenlenmesi sırasında kaybedilen enerjiyi geri kazanır ve aküleri şarj etmek için kullanır.
5- Güç Kontrol Ünitesi
Kontrol ünitesi ana görevi yerine getirir. Elektrikli bir aracın tüm bileşenlerinin faaliyetlerini kontrol eder. Motorun çıkışını, pillerin şarjını izler. Ayrıca sürücüye gerekli bilgileri sağlar.
Elektrikli Araçların Avantajları
- Daha az hava kirliliği: Herhangi bir yanma işlemi yoktur. Dolayısıyla bu araçlar atmosfere kirletici gazlar salmaz. Böylece geleneksel IC motorlu araçlara kıyasla çevreye daha az zarar verirler .
- Daha az gürültü kirliliği: Elektrik motoru sessiz çalışır. Bu nedenle, bu araçları kullanırken gürültü seviyesi benzinli veya dizel motorlu araçlara göre çok daha düşüktür . Böylece çok daha az gürültü kirliliğine neden olur.
- Daha yüksek verimlilik: Elektrikli bir aracın çalışma verimliliği çok daha yüksektir. Örneğin, bir elektrik motorunun verimliliği, içten yanmalı bir motora kıyasla yaklaşık %90’dır. Bu nedenle, toplamda, bir elektrikli araç benzinli veya Dizel araçtan daha verimlidir.
- Düşük bakım maliyeti
- Düşük yakıt ve işletme maliyeti