Close Menu
  • İMALAT
    • CNC
    • DELME İŞLEMLERİ
    • FREZELEME
    • İŞ GÜVENLİĞİ
    • KALIPÇILIK
    • KAYNAK TEKNOLOJİSİ
    • MALZEME BİLGİSİ
    • TAŞLAMA
    • TORNALAMA
  • YENİLİKÇİ ÜRETİM YÖNTEMLERİ
    • 3d Tarayıcılar
    • 3d Yazıcı ile Baskı
    • Elektro Erozyon İle İşleme
    • Lazer İle İşleme
    • Su Jeti İle İşleme
  • MAKİNE ELEMANLARI
  • HİDROLİK PNÖMATİK
  • TEKNİK RESİM
    • Bilgisayar Destekli Çizim
    • CADCAM
    • KATI MODELLEME
    • TASARI GEOMETRİ
    • TEKNİK RESİM DERSLERİ
  • KONU ANLATIMLARI
    • MESLEKİ YABANCI DİL
    • İLK YARDIM BİLGİSİ
  • MATERYALLER
    • SINAV SORULARI
    • YILLIK PLANLAR
    • TEKNİK TABLOLAR
  • BİLİM ve TEKNOLOJİ
    • İlginç – Pratik Fikirler
    • Teknoloji Keşfi
    • Ücretsiz Program İndirme
  • OTOMOBİL
    • ARAÇ BAKIM ONARIM
    • Ehliyet Sınavı Hazırlık Testleri
    • Güvenli Sürüş Eğitimi
    • Araç ve Motor Bilgisi
  • SORU SOR
Makine Eğitimi
  • Makineler
    • MAKİNE ELEMANLARI
      • Dişliler
      • Kamlar
      • Kavrama ve Flanşlar
      • Kayış Kasnak-Kama
      • Mil-Muylu
      • Perçinler
      • Pim Perno ve Segmanlar
      • Rulman ve Yatak
      • Rondela-Gupilya
      • Vidalı Birleştirmeler
      • Yaylar
    • Hidrolik Pnömatik
    • Araç ve Motor Bilgisi
  • İmalat
    • Bilgisayar Destekli İmalat
      • CAD-CAM
      • Cnc Programlama
    • Bilgisayar Destekli Tasarım
      • Bilg. Destekli Çizim
      • Katı Modelleme-Animasyon
    • İmalat İşlemleri
      • Temel İmalat İşlemleri
      • Tornalama
      • Frezeleme
      • Markalama
      • Rayba Çekme
      • Taşlama
      • Vidalar ve Vida Çekme
    • İş güvenliği
    • Kalıp Tasarımı
    • Kaynakçılık
    • Malzeme Bilgisi
    • Ölçme Kontrol Bilgisi
      • Komparatörler
      • Kumpaslar
      • Malzeme Muayenesi ve Sertlik ölçme
      • Mastarlar
      • Mikrometreler
    • Teknik Resim
      • Tasarı Geometri
      • Teknik Resim Dersleri
      • Teknik Resim Örnekleri
    • Yenilikçi Üretim Yöntemleri
      • Elektro Erozyon
      • Lazer ile İşleme
      • Su jeti İle İşleme
      • 3D Yazıcı İle Baskı
      • 3D Tarayıcılar
  • Teknoloji Keşfi
    • Bilişim Teknolojileri
    • İmalat teknolojileri
    • Gündelik Yaşam
    • Otomotiv ve Araç Tekn.
    • Tarım Teknolojileri
    • Teknoloji Tarihi
    • Sağlık ve Tıp Teknolojileri
    • Savunma ve Havacılık
  • Pratik Yaşam
    • İlginç – Pratik Fikirler
    • Pratik Bilişim
      • Bilgisayar İpuçları
      • Program Tanıtımları
      • Ücretsiz Yazılımlar
    • Pratik Sürüş
      • Araç Bakımı ve Onarımı
      • Güvenli Sürüş Eğitimi
      • Ehliyet Sınavı Hazırlık Test
  • Genel Kültür
    • Spor
    • Tarih
    • Yaşam
  • Soru Sor
  • EVRAK İNDİR
    • Antetli Kağıtlar
    • Tezgah Kullanım Talimatları
    • Temel İmalat Temrinleri
    • Tablo ve Çizelgeler
    • Sınav Soruları
    • Yıllık Planlar
  • Mesleki İngilizce Dersleri
  • Proje Performans Ödevleri
  • Online Testler
    • İlk Yardım
    • Mesleki Yabancı Dil
Makine Eğitimi
Ana Sayfa»İŞ GÜVENLİĞİ - İSG EĞİTİMİ»Elektrik İç Tesislerinde Güvenlik

Elektrik İç Tesislerinde Güvenlik

Elektrik iç tesisatlarında iş güvenliği

Elektrik İç Tesislerinde İş Güvenliği

Fiş – Priz Sistemleri

Fişler, aynı tesiste kullanılan farklı gerilimler için kullanılan prizlere sokulmayacak yapı ve özellikte olmalıdır. 

  • Elektrik İç Tesislerinde İş Güvenliği
    • Fiş – Priz Sistemleri
    • Elektrikli Makinelerin Bağlantıları
    • Sigortalar
    • Tevzi Tabloları
    • Transformatörler (Trafo) ve Kondansatörler
    • Akümülatör tesisleri
    • El Aletleri
    • Seyyar İletkenler
  • Konu ile ilgili Slayt ve Dokumanlar
güvensiz kablosu hasarlı elektrik fişi

Ara fiş-priz düzenlerinin yalıtkan düzenekleri uygun şekilde korunmalıdır. Kırık ve çatlak fiş-prizler kullanılmamalıdır. 

Fiş ve priz sisteminde topraklama kontak elemanları akım kontak elemanlarından önce bağlantıyı sağlamalıdır.

Elektrikli Makinelerin Bağlantıları

Elektrikli makinelerin koruma tipi, yerleştirildikleri yerlerdeki şartlara uygun seçilmeli, fazla nem, buhar bulunan yerler ile yağlı yerlerdeki elektrik motorlarının gerilim altındaki kısımlarıyla bağlantıları uygun şekilde korunmuş olmalıdır. 

Elektrik makinelerine ilişkin bağlantılar çalışma sırasında meydana gelebilecek titreşimlere dayanıklı biçimde seçilmeli ve yapılmalıdır.  

Sigortalar

Alternatif veya doğru akım devrelerinde kullanılan sigortalar kapalı bir tablo içine monte edilmeli, değeri 32 amper’ in üstünde olan sigortalar en az bir şalter veya anahtarla kontrol altına alınmalıdır. Bu şalter ve anahtarla akım kesilmeden tablo kutusu kapağı açılmayacak ve bu kapak kapanmadan akım verilmeyecek şekilde olmalıdır. Yüksek kesme güçlü şalterle enerji verilmesi sırasında şalter patlaması riskine karşı gerekli tedbirler alınmalıdır. 

elektrik sigorta

Sigortalar değiştirilmeden önce gerilim dışı bırakılmalı ve gerilim yokluğu kontrol edilmelidir. Sigorta gerilim dışı bırakılamıyorsa, kesicilerle devrenin kesilmesi sağlanmalı, tesisatın tekrar servise konulmasında sigortanın yeniden yanması ihtimali göz önüne alınarak sigortayı değiştiren kişinin kendine zarar gelmeyecek şekilde elleri ve yüzünün korunması için gerekli kişisel koruyucular kullandırılmalıdır. 

Elektrik tesislerinde orijinal olmayan, yamanmış ve tel sarılarak köprülenmiş sigortalar kullanılmamalıdır.

Tevzi Tabloları

İşyerinde çalışanların erişebileceği yerlerde bulunan tevzi tabloları, panoları ve kontrol tertibatı ile benzeri tesisat, kilitli dolap veya hücre içinde olmalıdır. Saç malzemeden yapılmış ana kuvvet panolarının ön ve arka çalışma tabanları, elektrik akımını geçirmeyen, uygulama gerilimine dayanıklı izole malzeme ile kaplanmış olmalıdır.

elektrik panosu tevzi tablosu

Tevzi tablosu veya benzeri tertibat üzerinde bulunan sigortalar, şalterler, ilgili standartlara ve Elektrik İç Tesisler Yönetmeliği hükümlerine uygun yapılmış ve korunmuş olmalıdır. Tablo veya pano üzerindeki sigorta, şalter ve anahtarların üzerine, kumanda ettiği yeri gösteren etiketler bulunmalıdır. 

Tevzi tabloları, panolarının metal gövdesi ile gerilim altında olmayan bütün metal bölümleri topraklanmalıdır. 

Gerilimi 1000 Volt’ u geçmeyen ana dağıtım tabloları, bakımı ve ayarı gerektiren her kısmı kolayca erişilebilecek, iletkenler kolayca izlenebilecek, şalter veya kumanda cihazları tablonun önünden idare edilebilecek ve bütün ölçü ve kontrol aletleri ile sinyalizasyon cihazları tablonun ön cephesinden kolayca görünebilecek şekilde düzenlenmelidir. 

Gerilimi 1000 Volt’ tan fazla olan ana dağıtım tabloları, hücreler ve yüksek gerilimle çalışan bütün aletlerin metal koruyucuları topraklanmış olmalı veya bunlar uygun şekilde izole edilmeli ve bütün metal kollar ile diğer bütün metal bağlantılar topraklanmalıdır. 

Transformatörler (Trafo) ve Kondansatörler

Transformatör, kondansatör ve benzerlerinin konulduğu işyerlerinin yeteri kadar havalandırılması sağlanmalı ve duvarları ile kapıları yangına dayanıklı olmalıdır. 

Transformatör, kondansatör ve benzerleri, şarj kalıntılarını önleyecek şekilde bağlanmış ve kontrol edilmiş olmalı ve bu teçhizatın bulunduğunu bildiren ve bunlara dokunulmadan önce alınması gereken tedbirleri açıklayan levhalar uygun yerlere konmalıdır. 

transformatör trafo

İşyerine konacak hava soğutmalı transformatörleri yanabilir malzemelerden yeteri kadar uzakta bulunmalı veya yanabilir maddelerden, ısı geçirmeyen ve yanmayan bir bölme ile ayrılmış ya da uygun şekilde kapatılmış olmalıdır. 

Transformatörler ve kondansatör merkezlerindeki diğer yüksek gerilim cihazları, parmaklıklı veya kafes telli kapılar ile kapalı özel hücrelere yerleştirilmiş olmalıdır. Yüksek gerilim hücrelerinde yalıtılmış tabure, kauçuk eldivenler, neon lambalı ıstankalar, manevra çubuğu, yangın söndürme cihazları, topraklama- kısa devre teçhizatı ve manevra talimatı haiz tabela vb. bulundurulmalıdır.

Akümülatör tesisleri

Kurşun-asitli sabit akümülatör tesisleri, tabanı aside dayanıklı malzemeden yapılmış, iyi havalandırılmış ve özel yapılmış odalarda veya hücrelerde bulundurulmalıdır. Akümülatör odaları kuru havalı, serin ve sarsıntısız olmalı, sıcaklık değişmelerinden korunmalıdır. 

Pencere, kapı vs. ile havalandırma için gerekli hava sağlanamazsa, akümülatör tesislerinin büyüklüğüne göre kıvılcım yapmayan aspiratör, havalandırma boruları ya da kanalları gibi yapay havalandırma düzenleri kullanılmalıdır. Bu boru ve kanallar elektrolit etkisine dayanıklı malzemeden yapılmış olmalı, duman bacalarına veya ateşli yerlere açılmamalıdır. 

Akümülatör bataryalarının kutuları cam, sert kauçuk, plastik ve benzeri akım geçirmeyen malzemeden yapılmış olmalı ve bunlar akım geçirmeyen sağlam ayaklar üzerine oturtulmalıdır. Kurşun asitli akülerin tespit edildiği yalıtkan gereçler elektrolitlere dayanıklı olmalıdır. 

Akümülatör bataryalarında asit hazırlama işinde hiç suretle asit üzerine su ilave edilmemelidir. Suya yavaş yavaş ve azar azar asit ilave edilmelidir. Çalışanlara işe uygun yüz siperi, muşamba önlük, lastik eldiven ve benzeri kişisel koruyucular verilmeli ve kullandırılmalıdır. 

akümülatör şarj odası

Akümülatör odalarındaki elektrik tesislerinde, nemli ve benzeri yerler için seçilen iletken, kablo ve gereçler kullanılmalıdır. Bu yerlerde akkor telli lamba ve sızdırmaz tip armatür kullanılmalı, kıvılcım yapabilen kollektörlü aspiratörler kullanılmamalıdır. 

Anahtar, priz vs. gibi işletme sırasında alevlenmeye sebep olabilacak kıvılcım çıkaran elektrik araçları akü odalarının dışına konulmalıdır. 

El Aletleri

Elektrik işlerinde kullanılan penseler, kargaburunlar, tornavidalar ve benzeri el aletleri uygun şekilde yalıtılmış ve yağdanlıkların, süpürgelerin, fırçaların ve diğer temizlik araçlarının sapları akım geçirmeyen malzemeden yapılmış olmalıdır. 

Taşınabilir elektrikli el aletlerinin sapları yeterli cins ve kalınlıkta akım geçirmeyen maddeyle kaplanmalı veya bu gibi malzemeden yapılmış olmalı ve bu aletlerin üzerlerinde devreyi kapalı tutmak için sürekli basılması gereken yaylı devre kesicileri bulunmalıdır. 

montaj sanayi asılı el aletleri

Asılı olarak kullanılması gereken taşınabilir elektrikli aletler, yay veya bir kablo ya da bir zincir ucuna asılarak uygun ağırlıklarla dengede tutulmalıdır. 

Taşınabilir ağır elektrikli aletlerin bir yerden diğer bir yere taşınması özel sapan veya askılarla yapılmalı ve bu sapan askılar çalışma sırasında kullanılmamalıdır. Taşınabilir elektrikli aletler ile çalışanlar, bol ve etekleri geniş elbiseler giymemeliler, işe uygun izole eldiven takmalıdırlar. 

Elektrikli el aletleri kullanılmadan önce yetkili kimseler tarafından kontrol edilmeli, topraklaması arızalı, motoru fazla kıvılcımlı, priz, fiş, anahtar ve bağlantı kablosu bozuk olanlar kullanılmamalıdır. 

Elektrikli el aletleri kullanılmadığı zamanlar, kablosu prizden çekilip toplanarak uygun yerlerde muhafaza edilmelidir. 

Ayrıca İlgili Konu için BKNZ: El Aletlerinde İş güvenliği

Seyyar İletkenler

İşyerlerinde sürekli olarak taşınabilir veya çekme iletkenler kullanılmamalıdır. 

Taşınabilir iletkenlerin kullanılması gereken yerlere yeteri sayıda ve uygun şekilde topraklanmış elektrik prizleri tesis edilmelidir. 

seyyar iletken uzatma kablosu

Taşınabilir elektrik kablo iletkenlerin çok damarlı , dayanıklı kauçuk veya plastik malzeme ile kaplanmış olmalı, gerektiğinde eğilip bükülebilmeli bir metalle dayanıklılığı artırılmalı ve bunların kaplamaları bozulmamalı, bağlantıları iyi durumda tutulmalıdır. 

Seyyar uzatma kabloları kullanılmadığı zamanlarda prize bağlı tutulmamalı, yerde serili halde bırakılmamalıdır. Bu kablolara ekleme yapılmamalıdır. Ezilmiş ve izolasyonu hasar görmüş kablolar kullanılmamalıdır. 

Konu ile ilgili Slayt ve Dokumanlar

Elektrikle çalışmalarda iş güvenliği pdf dokuman
PDF Sunu İNDİR
Elektrikle çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği
Powerpoint Sunu İNDİR

elektrikle ilgili işlerde isg
Ms.Word Dokuman İNDİR

İlgili Yayınlar

  • Elektrikle Çalışmalarda İş Güvenliği
Paylaş. Facebook Twitter WhatsApp Tumblr Email Telegram Copy Link
İlginizi Çekebilir

Hidrolik Teknisyeni İçin Genel Emniyet Kuralları

Hidrolik Pnömatik Makinelerde Çalışanlar İçin Emniyet Kuralları

İş Kazası Evrakları Tutanak ve Formları

İş Hijyeni Sunu ve PDF Dokümanlar

İnşaatlarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yorumlayın Cevabı İptal Et


Küresel Grafitli Dökme Demirler
Otomat Torna Tezgahı Nedir, Nasıl çalışır?
Araç Klima Bakımı Hakkında Bilgiler
Su jeti İle Kesme İşlemi Temel Bilgiler
  • İletişim
  • Kullanım Koşulları-Hizmet Şartları
  • Gizlilik ve Çerez Politikası

Makine Eğitimi. Makine teknolojisi, otomotiv teknolojisi ders notları slayt sunu video ve dokumanlar. Makine bölümü dersleri.

Facebook Pinterest Tumblr

Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.