Günümüz preslerinde tezgah kurs kapasitesi krank milini üzerinde çevreleyen kurs ayar bileziği üzerine üretici firma tarafından yapılan bölüntülerle belirlenmiştir.

Darbe ve titreşimden gevşemeyi engellemek için konulmuş emniyet civatası ve kaması sökülerek somun gevşetilir Gevşetilme tırnaklı kavramanın döndürülme mesafesi kadardır. Daha sonra kurs ayar bileziği mil yardımıyla istenen ölçüdeki kurs miktarını elde etmek için döndürülür.
Uygun kurs ayarı yapıldıktan sonra tırnaklı kavrama somun ile sıkılarak sıkıştırılır emniyet civatasıda sıkılarak kurs ayarı yapılmış olur.

Pres kursu volan el ile alt ölü noktaya indirilir. Koç başlığı üzerindeki kalıp bağlama sıkma pabucu sökülür ve kalıp sapı bağlanmış olan kalıp koç başlığı yuvasına yerleştirilir. Pabuç yerine takılır somunları tam sıkılmadan bırakılır.

Pres koç başlığı alt ölü noktaya kontra somunu gevşetilerek topuzlu (elma baş) vida ile indirilir. Kalıp sıkıştırılır. Koç başlığı üzerindeki kalıp sapı sıkma pabucu vidaları tam olarak sıkılır.
Pres koç başlığı ve pres alt tablası arasına sıkıştırılan kalıp bağlama pabuçları yardımı ile veya kalıp alt plakası pres kanalları ölçüsünde üzerine açılmış kanallar yardımıyla bağlantı elemanları ile bağlanır. Bağlamada parça baskısını zora sokmayacak ve T kanalların kalıba en yakın noktaları ve en az 2 noktadan bağlantı yapılır.

Pres alt tablasına T kanallar yardımıyla bağlantıda basit ve temel prensip: saplama bağlanmak istenen KALIBA daima yakın olmalıdır.


Prese bağlanan kalıbın çalışma aralığı aşağıdadır. Koç başlığı vidası ile yukarı kaldırılarak uygun konumda ayarlanır. Bağlantılar kontrol edilerek el ile volan çevrilerek deneme çalışması yapılır. Ardından boşta baskı daha sonrada uygun ise preste çalışma başlar.

BU yazıyı PDF dokuman olarak görüntülemek ve indirmek için TIKLAYINIZ