Bu yazı, EBD nedir. EBD ne işe yarar. Nasıl çalışır. EBD donanımının bileşenleri nelerdir. ABS ile farkı nedir gibi konuları işler.
EBD Nedir
EBD, açılımı: ”Electronic Brakeforce Distribution” un baş harflerinden doğan kısaltma. Elektronik Fren Kuvveti Dağıtım sistemi anlamına gelir.
EBD sistemi, aracın fren sisteminin bir parçasıdır. EBD , ABS fren sistemi ile uyum içinde çalışır . Elektronik Fren Gücü Dağılımı, ‘ bir aracın her tekerleğinin ihtiyaç duyduğu frenleme kuvvetinin farklıdır‘ şeklindeki temel ilkeye göre çalışır.
Aracımızla hareket halindeyken frene bastığımızda, tekerler durduğu halde, eylemsizlik prensibinden dolayı araç gövdesi öne doğru gitmek ister ve öne doğru bir kuvvet oluşur. Bu kuvvet, süspansiyon sistemi üzerine de etki eder ve aracın ön kısmı yere doğru yaklaşır. Sonra aracın arka kısmı havaya doğru kalkar. Bu sisteme sahip olmayan bir araçta frenin uyguladığı basınç her iki aksa aynı miktarda dağıldığından, arka tekerler, üzerilerindeki nispeten düşük yük sebebiyle ön frenlerden daha önce devreye girecek ve kızaklama yapacaktır.
EBD sistemi bulunan araçlarda ise sert fren yapıldığında ön aksa daha fazla arka aksa daha az fren kuvveti uygulanır. Böylece ön ve arka akslara eşit yük binmiş olur.
EBD Ne işe yarar
EBD sistemi sayesinde tüm tekerleklere eşit fren kuvveti uygulanır. Sonuç olarak, sürücü daha iyi kontrolle aracı kısa bir mesafe içinde tamamen durdurabilir. Ek olarak, bu sistem dönüşlerde ve virajlarda fren uygularken çok yardımcı olur.
EBD Nasıl Çalışır
EBD sistemi, araç hızına, sürüş koşullarına ve araçtaki yüke/ ağırlığa bağlı olarak her tekerlek için uygun frenleme kuvvetinin boyutunu hesaplar. Ana fren silindiri daha sonra ön tekerleklere giden fren hidroliği basıncını azaltır ve fren kuvveti eşit şekilde dağılana kadar arka tekerleklerin basıncını artırır.
Elektronik Fren Gücü Dağıtım Sisteminin (EBD) bileşenleri
EBD donanımı aşağıdaki bileşenleri içerir:
- Tekerlek Hız sensörleri
- Yük sensörü
- Fren kuvveti modülatörleri / Valfler
- Elektronik Kontrol Ünitesi ( ECU )
Bu mekanizmada, her tekerleğin hızının hassas bir şekilde hesaplanması için üzerine monte edilmiş ayrı bir sensör vardır. Ek olarak, bir yük sensörü aracın ön ve arka tekerlekleri arasındaki ağırlık dağılımını ölçer. Frenleme durumunda, yük sensöründen ve tekerlek hız sensörlerinden alınan geri bildirime göre ECU, her tekerlek için ayrı ayrı frenleme kuvvetini hesaplar. Daha sonra, söz konusu tekerlek için yalnızca bu kadar kuvvet uygular. Ayrıca diğer tekerleklere uygulanan aşırı fren kuvvetini bile azaltabilir. Hidrolik basıncın gerçek uygulaması, yani fren kuvveti, Fren Kuvveti modülatörleri veya valfler tarafından gerçekleştirilir.
ABS ile EBD’nin Farkı Nedir
EBD sistemi araçlardaki ABS sistemi ile beraber çalışır ve iki sistem de aynı donanımları kullanırlar.
ABS ile EBD arasında bir fark vardır . Aslında, Elektronik Fren Gücü Dağılımı her bir tekerleğin taşıdığı ağırlığı her an algılayabilir. Böylece, ABS’de olmayan gerekli frenleme kuvvetini hesaplayabilir. Günümüzde Toyota , Honda ve Mazda gibi birçok otomobil üreticisi modellerinde EBD’yi standart olarak sunmaktadır.