Daha Hızlı Dental İzlenimler için En İyi Ağız İçi 3D Tarayıcılar. Ağızdan tarama, dijital diş hekimliğinde doğru ölçüler için hızla kalıplamanın yerini alıyor.
On yıllar boyunca, takma dişler, kronlar, implantlar veya hizalayıcılar üretmek için temiz bir diş izlenimi elde etmenin tek yolu, büyük bir alçı veya akrilik kalıplama yapışkanı levhasını ısırmaktı.
Şimdilerde, ağız içi tarayıcılar çeşitli nedenlerle diş hekimliğinde daha popüler hale geliyor. Bu tarama çubukları, bir kişinin ağzının iç kısmının optik izlenimlerini oluşturmak için nispeten kolay ve hasta dostu bir yol sunar.
Bu el cihazları, hastanın dişlerinin ve diş etlerinin tam renkli bir 3D modelini hızla üretir. 1:1 dijital kopya daha sonra anormallikleri teşhis etmek, ameliyata yardımcı olmak ve hassas protez cihazları oluşturmak için kullanılabilir.
3D taramalar, hasta ve uygulayıcı arasında daha iyi iletişim ve işbirliği için anında bir bilgisayarda veya dokunmatik ekranda görüntülenebilir.
Ağız İçi Tarayıcılar Nasıl Çalışır?
Bir elektrikli diş fırçasının yaklaşık iki katı büyüklüğünde bir tarama çubuğu, görsel veri toplamak için hastanın ağzına sokulur.
Diş hekimi, dişlerin ve diş etlerinin mümkün olduğu kadar çok açıdan bir izlenimi elde etmek için yavaşça hareket ettirir.
Yalnızca bir kez yerleştirilebilen bir alçıdan farklı olarak, bir tarayıcı, tüm bir kemerin tam olarak oluşturulması tamamlanana kadar bir alanı tekrar tekrar tarayabilir.
Tarayıcılar, lazer gibi bir ışık kaynağı (ısı veya zararlı etki olmadan) veya yapılandırılmış ışık hastanın dental arklarına yansıtarak çalışır. Görüntüler daha sonra, cihaz tarafından oluşturulan veri noktalarını alan ve bunları bir “nokta bulutu” oluşturmak için birleştiren bir tarama yazılımı tarafından işlenir. Yazılım daha sonra verileri analiz eden ve dentogingival dokuların nihai, kesin bir 3D görselleştirmesini oluşturan matematiksel modeller kullanarak nokta bulutlarını üçgenler.
Tarayıcı Yazılımı Anahtardır
Oral tarayıcı yazılımı, yakalanan görüntüleri dijital modellere dönüştürdüğünde, bu görüntüler daha sonra bir protez tasarlayan ve üreten dahili veya harici laboratuvarlara gönderilebilir. Bazı durumlarda, 3D baskı protezleri de dahil olmak üzere tüm bunlar koltuk başında gerçekleşebilir. Tarama yalnızca teşhis amaçlıysa, diş hekimi hastaya sorunlu alanlarını gösterebilir ve görüntüyü bir tedavi veya cerrahi plan geliştirmek için kullanabilir.
Yazılım doğruluğu, taramalardan elde edilen maksimum verilerin birleştirilip saklanabilmesi için anahtardır. Bu nedenle birçok ağız içi tarayıcı, yakalanan görüntüleri bu dijital modellere dönüştürmek için kendi yazılımlarıyla birlikte gelir.
Konfor, zaman verimliliği ve uygulayıcılar ile hastaları ve laboratuvarları arasında daha iyi iletişim dahil olmak üzere bu cihazların bariz avantajları vardır. Bununla birlikte, cihazlar pahalıdır, yaklaşık 12.000 dolardan başlar.
Sonunda, hastalar muhtemelen ağız içi tarayıcıların göreceli rahatlığını tercih edecek ve diş sorunlarının bir görüntüsünü görebilirlerse diş hekimleriyle daha etkili iletişim kurabileceklerdir. Daha önceki bazı görüntüleme tekniklerinin kullandığı radyasyona maruz kalmanın ortadan kaldırılması ve gerçek zamanlı olarak hasta başında tarama yapılabilmesi sayesinde kazanılan zaman ile birleştiğinde, maliyet-fayda analizi çoğu diş hekimliği muayenehanesi için bu cihazların lehine sonuçlanacaktır.