Güvenli sürüş eğitimi ve sürücü kursu ders notları bölümündeki bu yazıda direksiyon tutuş pozisyonları ve tekniklerini inceleyeceğiz. Tavsiye edilen direksiyon çevirme teknikleri nelerdir görelim.
Bu, aptalca gibi görünebilir, ancak çoğu sürücü aslında arabalarını nasıl uygun bir şekilde yönlendireceğini bilmez. Uygun direksiyon tutuşu, aslında önemli bir güvenlik önlemidir. Uygun direksiyon tekniklerini kullanan sürücülerin bir kazaya neden olma ihtimali daha azdır ve araçlarından en verimli şekilde yararlanabileceklerdir.
Doğru Direksiyon tutuşu Nasıl olmalı?
İleriye bakın. Direksiyondayken ellerinize veya direksiyonunuza bakmayın. Gözlerinizi yolda tutun ve arada dikiz aynasındanı kontrol edin.
Direksiyonu sıkı kavrayın.
Direksiyon simidi otomobili yönetmenin yanı sıra, yolun ne kadar iyi kavrandığını ve dönüşünüzün ne kadar etkili olduğunu da söyler. Bu hayati bilgi parçalarını asla aşırı hafif bir dokunuşla asla elde edemezsiniz.
![ideal direksiyon tutuşu ve seviyesi](https://www.makinaegitimi.com/wp-content/uploads/2018/11/ideal-direksiyon-tutusu.gif)
Aracınızda ayarlanabilir direksiyon mevcutsa direksiyon seviyesini kendinize en uygun pozisyona ayarlayın. Her iki elinizi de direksiyonda tutun.nDireksiyonu iki elinizle tuttuğunuzda yolda engellere daha hızlı tepki verebileceksiniz.
Direksiyon Tutuş pozisyonları
![direksiyon tutuş pozisyonları](https://www.makinaegitimi.com/wp-content/uploads/2018/11/direksiyon-tutus-pozisyonlari-2.jpg)
Değişik durumlara göre tercih edilen 3 tip direksiyon tutuş biçimi vardır. Direksiyon simidini bir saat olarak düşünürsek ellerimizi yukarıdaki şekilde verilen 3 değişik pozisyonda tutabiliriz. Şimdi bu direksiyon tutuş pozisyonlarının avantaj ve dezavantajlarını inceleyelim.
Eller 9 ve 3 de direksiyon tutuş pozisyonu
![önerilen direksiyon tutuş pozisyonları](https://www.makinaegitimi.com/wp-content/uploads/2018/11/direksiyon-tutus-9-3.jpg)
Ellerinizi direksiyon simidine 9 ve 3 yönünde yerleştirmek harika bir yoldur.
İlk olarak, direksiyon simidinde diğer herhangi bir konumdan daha fazla kaldıraç sağlar. İkincisi, ellerinizi direksiyon simidine bu pozisyonlara yerleştirmek, hava yastığı açılırsa, yaralanmalara maruz kalmamanızı sağlayacaktır. Kişisel görüşümüzde, bu en iyi direksiyon tutuş biçimidir.
Eller 10 ve 2 de direksiyon tutuş pozisyonu
![direksiyon tutuş pozisyonları](https://www.makinaegitimi.com/wp-content/uploads/2018/11/direksiyon-tutus-10-2.jpg)
Ellerinizi 10 ve 2 numaralı pozisyonlara yerleştirmek, hemen hemen her sürüş eğitmeni tarafından tavsiye edilir. Ancak, airbag sistemli araçlarda sıkıntılı bir tutuş tarzıdır.Trafik kazasında hava yastığı açılırsa, elleriniz yüzünüze fırlatılabilir ve size zarar verebilir.
Eller 8 ve 4 de direksiyon tutuş pozisyonu
![en iyi direksiyon tutuş teknikleri](https://www.makinaegitimi.com/wp-content/uploads/2018/11/direksiyon-tutus-8-4.jpg)
8 ve 4 numaralı pozisyon hakkında bir sürü tartışma var. Bazıları, ellerinizi bu pozisyonlara yerleştirmenin direksiyon simidine yeterli kondisyon sağlayamayacağını öne sürüyor.
Çok fazla manevra olmayan bir otoyolda tercih edilebilir. Ancak, hava yastığı bulunan araçlar için bu el konumu önerilen pozisyonlardandır. 9 ve 3 numaralı el pozisyonlarını ağırlıklı olarak kullanmanız ve sadece kollarınızı bir süre dinlendirmeniz gerektiğinde 8 ve 4 pozisyonlarına geçmenizi tavsiye ederiz.
Direksiyon Çevirme Teknikleri
Şimdi Sağlıklı ve güvenli bir sürüş için tavsiye edilen direksiyon çevirme tekniklerini inceleyelim. Bu direksiyon çevirme teknikleri, bilimsel çalışmalar ve kullanıcı deneyimleri baz alınarak tavsiye edilir.
Push-Pull (İtme-çekme) Direksiyon Çevirme Tekniği
İtme-çekme yöntemi, daha güvenli ve daha yumuşak dönüşler yapmak için önerilen bir yoldur. Ayrıca, dönüş sırasında her iki elin direksiyon simidinde tutulmasına izin verir.
İtme-Çekme tekniği ile Sola doğru dönüş
![en iyi direksiyon çevirme teknikleri](https://www.makinaegitimi.com/wp-content/uploads/2021/11/direksiyon-1.jpg)
Ellerinizi saat 8 ve saat 4’te olacak şekilde başlatın.
Sol elinizle aşağı doğru çekin (saat 8’den yaklaşık 7’ye kadar).
Sağ elinizle yukarı doğru itin (saat 4’ten saat 1’e kadar).
İtme-Çekme tekniği ile Sağa doğru dönüş
Ellerinizi saat 8 ve saat 4’te olacak şekilde başlatın.
Sağ elinizle aşağı doğru çekin (saat 4’ten yaklaşık 5’e kadar).
Sol elinizle yukarı doğru itin (saat 8’den saat 11’e kadar).
Hand-Over-Hand-Direksiyon Çevirme Tekniği
Bu direksiyon tutuş tekniği daha hızlı dönüşler yapabilmeyi sağlar, ancak sadece düşük hızda dönerken ya da acil bir dönüş yapmak için kullanılmalıdır. Hand-over-Hand direksiyon çevirme yönteminin bazı kullanımları şunlardır:
- Keskin bir sağa dönüş yapma
- U dönüşü yapmak
- Otopark
- Patinajdan düzeltmek
Hand-Over-Hand-Direksiyon tekniği kullanarak dönme adımları
Ellerinizi saat 9 ve 3’te konumlandırın ve ardından:
![direksiyon tutuş tekniği](https://www.makinaegitimi.com/wp-content/uploads/2018/10/direksiyon-tutus-teknigi.jpg)
Sağa döndürmek için:
sağa dönüş yapmak için, ellerinizi 9 ve 3 konumlarına getirin. Direksiyon simidini saat yönünde sol elinizle itin. Sağ el direksiyon simidi ile aşağı doğru hareket etmelidir.
![dönüşlerde direksiyon çevirme teknikleri](https://www.makinaegitimi.com/wp-content/uploads/2018/11/direksiyon-cevirme-teknikleri-1.jpg)
Sol eliniz 1 konumuna ulaştığında sağ el direksiyon simidini serbest bırakmalıdır. Sağ elinizi sol elinizin üzerine getirin ve 11 veya 12 konumuna getirin.
Tekerleği sağ elinizle yakalayın ve saat yönünde hareket ettirmeye devam edin. Tekerleği sol elinizle serbest bırakın ve dönüş tamamlandıktan sonra direksiyon simidini tekrar nötr konuma getirmeye hazır olun.
Sola döndürmek için
Sol eliniz direksiyon simidini saat 3 yönünde tutup çekecek ve saat yönünün tersine yaklaşık saat 10 konumuna çevirecektir, sonra sol eliniz sağ elinizi geçecek ve saat 2 yönünde kavrayarak dönmeye devam edecektir. Düz gitmek için hareketleri tersine çevirin.
Tek elle direksiyon çevirme tekniği
Bazı durumlarda direksiyon tek elle yönlendirilebilir. Evet, sürücü el kitaplarının çoğu, her iki elinizi direksiyon simidinde tutmanızı tavsiye eder, ancak örneğin aracınızı park ederken bu işe yaramaz. Park ederken aynalarınıza güvenmemeniz ve dönüp omzunuzun arkasından bakmanız gerekir. Bu durumda da tek elinizi yan koltuğun arkasından tutmak üzere bırakırsınız.
![tek elle direksiyon çevirme nasıl yapılır](https://www.makinaegitimi.com/wp-content/uploads/2018/11/tek-elle-direksiyon-cevirme.jpg)
Ayrıca, manuel şanzımanlı araçlarda vites değiştirirken direksiyon simidini tek elinizle tutmanız gerekir.
Tek elle direksiyon tutuşu tam dönüş gerektiren manevralarda tavsiye edilmediğinden sadece yukarıdaki özel durumlarda tercih edilmelidir.