Arabanızın deri koltukları yepyeniyken şık ve zarif görünebilir, ancak bakımını yapmazsanız eski ve soluk görünecektir. Bu yazıda deri koltukların temizliği nasıl yapılır anlatacağız. Deri koltuklar neyle temizlenir merak edenler için eldeki imkanları kullanarak hazırlanabilen temizlik solusyonları tarifi vereceğiz.
Üreticiler, araba deri koltuklarına (özellikle son on yılda üretilenler), koltukların daha dayanıklı olması ve aşınmaya karşı dayanıklı olmaları için koruyucu kaplamalar ekledi. Bu koltukları düzenli olarak temizlemek, onların daha uzun süre dayanmasını sağlayabilir.
Deri Koltukların Temizliği Hakkında bilmeniz Gerekenler
Koltukların derisi, bej, beyaz veya açık renkli ise her ay ya da ayda iki kez koltuklarınızı temizlemeye çalışın.
Deri koltuk eğer sıvı dökülmesi suretiyle kirlenmişse bezle ya da süngerle sürterek silerseniz sıvının deriye daha fazla işlemesine sebep olursunuz. Fazla sıvıyı üzerine nemli bir bezi bastırarak alın, sürterek silmeyin.
Temizleme sırasında sert fırça, bulaşık süngeri gibi sert malzemelerden üretilmiş ürünleri kullanmamalısınız.
Deri koltuk temizliği için çok fazla su kullanmayın ve iyice kurulamaya özen gösterin. Deri koltuk temizliğinde bol su kullanmak deriye zarar verir. Deriyi kurutur ve çatlatır. Bu yüzden temizlik sonrasında mutlaka kurulayın.
Ne olduğuna emin olmadığınız temizlik ürünlerini, özellikle deri için uygun olmayan ürünleri kullanmayın. Sadece para kaybı değil, aynı zamanda uzun vadede deri koltuklarınızın elastikiyetini veya gücünü zayıflatabilir.
Çamaşır suyu, tuz ruhu, bulaşık ve çamaşır deterjanları ile silmeyin. Bunlar derinin ağarmasına ve özelliğini kaybetmesine sebep olurlar.
Şüphe duyduğunuzda, çözümü önce gözle görülemeyen küçük bir alanda test edin. Rengi solduğunda veya leke gördüğünüzde, temizleme solüsyonunu kullanarak devam etmeyin.
Deri Koltukların Temizliği Nasıl Yapılır?
Deri koltuğu yumuşak bir fırça ataşmanı ile temizleyin. Tüm çatlaklardan kiri emdiğinden emin olun, aksi takdirde temizleme solüsyonu ile sildiğinizde toz ve kirler kullandığınız beze yapışabilir.
Deri temizleme sıvısı olarak piyasada bu amaçla hazırlanmış özel solüsyonlar satılır. Ancak dilerseniz siz de evdeki imkanlarınızla deri koltuklarınız için solüsyon hazırlayabilirsiniz. Değişik solüsyon alternatiflerini aşağıdaki kısımda detaylı verdik.
Bu solüsyona yumuşak bir bez (tercihen bir mikrofiber bez) batırın ve kumaşı nemli, tamamen ıslak olmayan şekilde sıkın.
Gerektiğinde bezi temizlik solüsyonunda yıkarken, Yukarıdan temizlemeye başlamak ve aşağı doğru çalışmak en iyisidir.
İnatçı kirler için yumuşak kıllı bir fırça kullanın ve temizleme solüsyonunuzu kullanarak ovun.
Deri koltuğu temiz bir havluyla kurulayın. Deriyi kurutması muhtemel olduğundan, bu amaçla bir fön makinesi kullanmayın.
Kondisyonlama için bir ölçek beyaz sirke ve iki ölçek keten tohumu yağını karıştırın. Yumuşak, temiz bir bez kullanarak, bu karışımı geniş ve dairesel hareketlerle kanepeye uygulayın. Karışımın emilmesi için zaman verin. 10 -12 saat boyunca koltuğa dokunmayın. Gölge bir yerde olsun. En ideali bütün bir gün.
Ardından temiz bir bezle ovaladığınızda koltuğunuzun parladığını göreceksiniz.
Deri Koltuklar Neyle Temizlenir?
Araç koltuğu olsun mobilya olsun deri koltuklar yapıları itibarı ile rastgele temizleme yöntemleri ile temizlenmemelidir. Yoksa Derinin parlak ve canlı görünümü bozulabilir. Deri çatlayabilir. Peki deri koltuklar neyle temizlenir? Bu konuda piyasada satılan özel bileşimlere başvurabileceğiniz gibi, ev yapımı çözeltilerle de deri koltuklarınızı temizleyip parlatabilirsiniz.
Deri Koltuk temizleme ürünleri alışverişi için tıklayınız
Sirke Çözeltisi ile Deri Koltukları Temizleme
Sirkeli su, deri koltuk temizliği için en bilinen yöntemdir. Bir sirke çözeltisi için, bir sprey şişesi alın ve yarısını beyaz sirke ile doldurun. Kalanına ılık su ekleyin. Eğer varsa bir çay bardağı beyaz sirke ile 2 yemek kaşığı keten tohumu yağı çözeltisi bu çözümü daha etkili hale getirecektir. Hazırladığınız çözeltiyi deri koltukların üzerine püskürtün, ancak yaklaşık 20-25 cm mesafe bırakın. Çözeltiyi iyi bir mikrofiber bez kullanarak hafifçe ovalayın. Daha sonra, durulamak için ılık su püskürtün. Kuruyana kadar silin.
Nemlendirici Sabunla Deri koltuk temizleme
Sirke çözeltisinden ayrı olarak, deri koltuklarınızı nemlendirici bir sabun (Dove gibi) ve suyla temizleyebilirsiniz. Peki Nemlendirici sabunla deri koltukların temizliği nasıl yapılır?
Önce sabunlu suyu köpürtün ve daha sonra tercihen mikrofiber bir bez kullanarak silin. Tüm koltukta kullanmadan önce temizleme solüsyonunu gözle görülmeyen bir noktada test edin.
Gliserinli Suyla Deri koltuk temizliği
Deri koltukları temizlemek için bir diğer yöntem de gliserinli sudur. Eczanelerden bulabileceğiniz gliserini, bir miktar suyun içine boşaltın ve mikrofiber bezle ovalayın. İşlem sonrasında tekrar kuru bir bezle üzerinden geçip kurulayın.
Arap Sabunu Su Karışımı ile deri koltuk temizleme
Uygulama için küçük bir kovanın içine bir miktar su koyun ve üzerine Arap sabunu ekleyin. Sonrasında yumuşak bir bez ile deri koltukların yüzeyini temizleyin ve kuru bir bez ile kurulayın. Bu işlemleri bitirdikten sonra deri temizlik ürünleri de uygulamanız koltukların kullanım ömrünü uzatacak bir etken olacaktır.
Portakal veya Limon Kabuğu ile Deri koltukların temizlenmesi
Sağlığınız için vazgeçilmez olan portakal ve limonun kabukları da temizlikte işe yarıyor. Portakal ya da limon kabukları deriyi temizlemekle kalmaz, parlaklık da verir. Kabukları deri koltuğun üzerine iyice sürün ve parlayıncaya kadar ovalayın. Kabukların yapacağı lekeler için endişe etmeyin. Bunun için nemli bir bez kullanın.
Badem Yağı ve Vazelin Karışımı ile Deri koltuk temizleme
Badem yağı ve vazelin karışımı deri koltukları parlatmak için idealdir. Badem yağı ve vazelini bir kabın içinde karıştırın ve ardından deri koltukların dokusuna nüksedecek şekilde bir bezle ovalayın. Bu yöntem deri koltukları temizlemekle kalmaz aynı zamanda eski parlaklığını da geri getirecektir.