Özellikle kalıpçılıkta tercih edilen, İş parçasının üzerine uygulanan kıvılcım atlamaları ile noktasal olarak erime ve buharlaşmaya neden olarak, elektro termal talaş kaldırılması yoluyla biçimlendirme yöntemine Elektro erozyon İşlemi denir. Elektro erozyon ise iki yolla yapılır. Birisi ”dalma” denilen yöntem. Diğeri ise tel erozyon yöntemi.
Diğer yöntem olan tel erozyonu anlattığımız yazı için bakınız: Tel Erozyon Nedir, Nasıl Çalışır
Dalma Erozyon Nedir?
Dalma erozyon, belirli bir şekil verilmiş elektrodun iş parçasına bastırılması ve elektrik akımıyla oluşturulan kıvılcım atlamaları sayesinde, elektrodun biçiminde bir alanın buharlaştırılarak iş parçasında çukur oluşturulmasıdır.
Bu yöntem sayesinde diğer imalat yöntemleriyle işlenemeyen karmaşık profiller oluşturulabilir. Ayrıca elektrodun, iş parçasından daha sert olması gerekmediğinden çok sert malzemeler de işlenebilir.
Karmaşık boşluklara sahip parçalar oluşturmak için en iyi Elektro Boşaltma İşlemesidir. Ayrıca, CNC işleme sırasında keskin iç köşe sorununu çözmek için seçilen yöntemdir.
Dalma Erozyon nasıl Çalışır?
Etkili bir talaş kaldırma işleminin yapılabilmesi için, iş parçası ile elektrod arasındaki ufaklığın (boşluğun) sabit tutulması gerekmektedir.
Bu nedenle, elektrodla iş parçası hiç bir zaman temas hâlinde değildir.
Elektrodla iş parçası arasındaki uzaklık (boşluk) miktarı voltaja bağlı olarak istenilen ölçüde ayarlanabilir, ancak tavsiye edilen boşluk miktarı 0,050 mm dir.
Elektrik ark kıvılcımı atlama (boşalma) işleminin tam olarak yapılabilmesi için sadece elektrodla iş parçası arasındaki boşluğun istenilen miktarda olması yeterli değildir. Talaş kaldırma işlemi ve talaş kaldırılan kısmın sabit ortamda kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun için dielektrik sıvı kullanılır ve talaş kaldırılan bölge izole edilir.
Elektro erozyon ile işleme yöntemlerinden diğeri ise kesme yöntemidir. Tel elektrod EDM tezgahı tarafından yönlendirilen konumlamalarla parçayı keser (Aslında burada mekanik bir kesme’den söz etmek mümkün değildir, eritir demek daha doğru olabilir). Bu yöntemle tıpkı laser kesimdeki gibi düzgün ve karmaşık şekilli kesimler yapabilmek mümkündür.
Dalma Erozyon Elektrodları
Prensip olarak, bütün elektrik ileten malzemeler elektrot yapımında kullanılabilir.
Bununla birlikte düşük elektrot aşınması için; erime sıcaklığı yüksek, elektriksel ve ısıl iletkenlikleri iyi olan malzemeler tercih edilmelidir. Bu özellikler elektrodun talaş kaldırma kapasitesi üzerinde önemli etkiye sahiptirler.
Elektrot malzemelerini üç grupta toplayabiliriz:
- Elektrolitik Bakır, Bakır Tungsten, Gümüş Tungsten, Krom Bakır, Alüminyum Alaşımı, Pirinç ,Çelik, Tungsten gibi metaller
- Grafit (metal olmayan bir malzemedir ancak iletkendir.)
- Bakır grafitler. (metal ve metal olmayan birleşimi
Dalma Erozyonun Kullanım Alanları
Elektro-erozyonla dalma sayesinde, derin çekme kalıpları, dövme kalıpları, basınçlı ve püskürtmeli döküm kalıpları ayrıca kesici takımlar için çukurluklar ve oyma yapılır.
Nümerik kontrollü dalma erozyonlu tezgahlar, elektrodun eksen doğrultularında hareket etmesini sağlar. Elektrodlar, yanal veya eksenel hareketlerle çevrildiklerinde, basit elektrod şekli ile çeşitli iş parçaları üretilebilir.