Leonardo Da Vinci’nin makineleri helikopter belgeseli ile makine belgesellerine devam edeceğiz. Da Vinci helikopteri 1400 lü yılların sonlarını düşündüğümüzde çağının çok ötesinde bir proje olduğu için Leonardo’nun hayranlık uyandıracak bir dahi olarak nitelendirilmesine sebep olan eserlerinden biridir.
Da Vinci’nin sanatçı kimliğinin yanında anatomi,astronomi gibi pek çok konuya ,özellikle teknik konulara ve makinelere olan ilgisi bilinmektedir.Ve tüm bu ilgilendiği konularda çağının çok ötesinde başarılı çalışmalarda bulunmuş,bir çok alanda insanlığa ilham veren işler yapmıştır.Bu tür dahi diyebileceğimiz nitelikteki insanlar dünyaya çok az gelmektedir.
Da Vinci’nin makineleri helikopter çizimi
Da Vinci’nin bugüne kadar ulaşan çalışmaları genellikle eskiz biçiminde ,kenarlarına bir takım notlar alınmış karalamalar biçimindedir.Bu notlarda çoğunlukla imalat için gereken malzemeler ,kullanılan materyaller ve çizime ait bazı teknik detaylar da verilmiştir. Leonardo Da Vinci’nin makineleri teoride üretilebilir ,imalata geçirilebilir parçalar olmasına rağmen bildiğimiz kadarı ile çok azı hayata geçirilebilmiş.Büyük çoğunluğu kağıt üzerinde kalmıştır.
Da Vinci’nin kenarına kendi el yazısıyla notlar da düştüğü bir taslak çizim.
Günümüz teknolojik koşullarına ve altyapısına , düşünce yapısına, bilimsel birikimine bakarak ”acaba uçar mı ? uçmaz mı ? çok basit olmuş şurasında şu olmalıydı , aerodinamik kurallarına ters birşeyler var” gibi söylemler üretmek çok basit. Ancak Aerodinamiğin ne olduğunun bilinmediği, uçan hiç bir insan yapısı nesnenin gökyüzünde olmadığı 1480 li yıllardan bahsediyoruz .
Da Vinci helikopterinin eğer çok yüksek hızda döndürülebilirse uçabileceğini ya da en azından yüksek irtifadan bırakıldığında havada asılı kalabileceğini düşünmüş muhtemelen. Kanatların helezonik yapısı teoride buna müsait gibi . Ancak yerçekimine karşı koyabilecek derecede hava direnci oluşturmak için çok yüksek hızlarda döndürülmesi gerekiyor olmalı.
Da Vinci helikopteri kime ilham kaynağı oldu ?
1890 larda Leonardo’nun çizimleri kitap halinde yayınlandığında 1870 lerde dünyaya gelen Igor Skorsky’ye ilham kaynağı oldu ve Sikorsky ilk helikopterini 1910 lar ve 1920 lerde tamamladı.
Da Vinci Helikopterinin günümüzde hazırlanmış ahşap bir modeli .
Da Vinci’nin makineleri helikopter belgeseli
Discovery Channel belgesellerinden Da Vinci’nin makineleri belgeselinde büyük dahinin kağıt üzerinde kalan çizimlerine hayat vermek amaçlanmış .
Teknik elemanlardan oluşan bir ekip Çizimlerden anlaşıldığı kadarıyla ve mümkün olduğunca Leonardo da Vinci’nin çizimlerine bağlı kalarak, projenin o günlerde elde edilebilen malzemelerle gerçek bir modelini ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. İzleyiciyi belgeselin sonunda, Da Vinci helikopterinin uçup uçmayacağı konusunda meraklandırıyorlar .
Teknik ekip ilk önce tasarım aşamasıyla işe başlıyor. Bu konuda gayet profesyonel çalışıyor ve bilgisayar ortamında Da Vinci Helikopteri’nin 3d modelini hazırlıyorlar.
Leonardo Da Vinci helikopterini bir de böyle görseydi ne düşünürdü acaba ?
Da Vinci helikopterinin materyali mümkün olduğunca sağlam ,ancak aynı şekilde hafif de olmak zorunda .Bu yüzden Her ne kadar Leonardo Da Vinci’nin çizimlerindeki görünüme sadık kalmak isteseler de ahşap malzeme kullanmak istemiyorlar .
Onun yerine alüminyum kullanıp ahşap gibi görünmesi için üzerini kaplama yapıyorlar. Bu durum Da Vinci helikopterinin iskeletinin hem hafif ve sağlam olmasını hem de 1500 lü yılların teknolojisiyle yapılmış gibi görünmesini sağlıyor.
Helikopterin sadece görüntüden ibaret olmaması, uçabilmesi için gerekenlerin de yapılması gerekiyor. Bu yüzden iskelette pervanenin kendi etrafında dönebilmesine imkan veren rulman sistemi yapıyorlar.
Da Vinci Helikopteri uçabilecek mi ?
Da Vinci’yi dahi yapan şey onu farklı yapan düşünce tarzı idi . Mühendislik çizimleri bile sanatsaldı .Helikopteri de tıpkı bir sanat eseri ,bir heykel gibi görünüyor.
Da Vinci, tablolarında bile matematiği kullanıyordu. Mona Lisa tablosundaki eşsiz ifade , Vitrivius adamı eserindeki altın oran , aslında Da Vinci’nin sanatsal bakışı matematiksel zeka ile birleştirdiğini gösteriyor.
Da Vinci doğal olarak o günün şartlarında, helikopterinin havalanabilmesi için gereken dönme hareketini manuel olarak tasarlamıştı.
Yükselme ya da havada kalma için gereken çok yüksek dönme hızına, manuel olarak ulaşmak neredeyse imkansız olduğu için, ekibimiz dönme hareketini motorla sağlıyor .
Makale eksik kalmış. Noldu uçabildi mi?