Bu yazımızda buji temizliği hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Buji temizliği nasıl yapılır merak edenler için buji temizleme yolları, buji temizleme cihazı ile temizleme ve cihazsız buji temizlemeyi anlatacağız.
Bujinin görevi, bobin tarafından oluşturulan yüksek gerilimi yanma odasına iletmek ve yoğunlaşmış yakıt – hava karışımını elektrik kıvılcımı yoluyla elektrotlar arasında ateşlemektir.
Buji temizliği
Buji temizliği, aracınızın motorunun sağlıklı ateşleme yapması için önemlidir. Zamanla bujilerde yağlanma gibi problemler oluşmakta ve buji ateşleme görevini sağlıklı olarak yapamamaktadır.
Bujilerde yağlanma konusundaki yazımız için BKNZ: Buji yağlanması. Buji yağlanmasının sebepleri ve belirtileri
Buji temizliği ne zaman kontrol edilmeli?
Motorunuzun avans ayarını yaptırdığınızda,
Motor testi yaptırdığınızda,
Kullanılmış bir araç satın aldığınızda bujiler kontrol edilmelidir.
Bujinin ömrü 10.000 km’dir. Yeni tip bujilerde (platin uçlu ya da iridyum ) buji ömürleri oldukça uzatılmıştır. 80.000 – 100.000 km’ye varan buji kullanım ömürleri söz konusudur.
Yere düşen ya da temizlenen bir buji mutlaka kontrol edilmeli, tırnak aralığı ölçülmelidir. Porselen kısımlarında kırık ve çatlak olan buji kullanılmamalıdır.
Buji tırnak aralığı ne kadar olmalı ? Bu tırnak aralığı nasıl ayarlanır.
Bujilerin tırnak aralığı üretici firmanın katalog değerine göre ayarlanmalıdır. Genelde buji tırnak aralığı 0,8 – 1 mm kadardır. Tırnak aralığı bir sentil yardımıyla ölçülür ve kontrol edilir.
Buji temizleme yolları
Bujiler neyle, nasıl temizlenir?
Bujiler buji temizleme cihazında basınçlı hava ve kum püskürtülerek temizlenir. Buji temizleme cihazınız yoksa, aşağıda detaylarını anlattığımız elle temizlik yoluyla yapılır.
Buji temizliği nasıl yapılır
Yukarıda, buji temizleme hakkında bir video görüyorsunuz. Videoda, aşağı kısımda anlatacağımız detaylar yer almaktadır.
Aşırı kurum varsa buji temizliği için pürmüz kullanılabilir
Buji, kurumlar aşağı düşmesi için dik bir şekilde tutulur.
Bujilerde aşırı kurum varsa kurumlar pürmüz ya da benzeri bir şeyle yakılabilir. Buji tırnakları ince zımparayla kurumlardan temizlenir.
Buji tırnağını kesinlikle bükmeyiniz, buji tırnak aralığı bozulmamalıdır.
Yakmak dışında bir başka yöntem de kurumları fırçayla temizlemektir. Temiz bir diş fırçasıyla ya da tel fırçayla, kurumlanmış kısımları temizlenir.
Bujiler, buji temizleme sıvısıyla, yoksa enjektör (karbüratör) temizleme sıvısıyla, yoksa alkolle ya da benzinle, ya da sanayide bolca bulunan balata spreyiyle, yine temiz diş fırçasıyla temizlenir.
Kurumlar temizlendikten sonra, temiz kuru bir bezle silinir. Varsa saç kurutma makinesiyle kurutulur. Yine elinizde varsa, kompresörle hava tutulabilir.
Site ve makaleniz harika olmuş, istifade ettik.Tesekkur ve selamlarımla
Çok teşekkür ederim. Eğitici bilgiler için motorda kompresyon ölçümü ve aşamalarını da anlatırsanız. Çok Yararlı olur . Emek vermişsiniz saygılar iyi çalışmalar