Bu yazıda Autocad Object Snap (OSNAP) seçenekleri nasıl kullanılır inceleyeceğiz.
AutoCAD’de çizimlerinin tam olarak yapılması, Object snap (nesne yakalama) kullanılmadan mümkün değildir. Bu seçenekler yalnızca tam olarak çizim yapmanıza izin vermekle kalmaz, çizim iş akışını da hızlandırır.
Object Snap (Nesne yakalama) özelliğine alt kısımdaki çubuktan, resimde gösterildiği yerden ulaşabiliriz. Nesne yakalama özelliğini açıp kapatmak için klavyeden F3 kısayolunu kullanabiliriz ya da simgesine tıklayıp bunu yapabiliriz. Object snap özelliği aktif iken simge mavi renkle vurgulanmış olacaktır.
Simgenin yanındaki küçük oka tıkladığımızda yukarı doğru açılan bir menü karşımıza çıkar. Burada başında onay (tik) olan ve olmayan seçeneklerin bulunduğunu görürüz. Başında tik varsa seçenek aktiftir. Bu seçeneklerden sırasıyla bahsedeceğiz. Bu özellikleri başındaki tikleri kaldırıp devre dışı bırakabileceğimiz gibi en altta görünen OBJECT SNAP SETTINGS yazan yere tıklayarak da aynı işlemi yapabiliriz.
Object Snap settings yazan yere tıkladığımızda yukarıdaki gibi bir pencere açılacaktır. Buradan da istediğimiz özelliğin kutucuğunu onaylı hale getirip aktif edebiliriz. Bu pencerede, obje yakalama ve grid (ızgara) ile ilgili gelişmiş seçeneklere ulaşabiliriz.
Object Snap (Nesne Yakalama) Fonksiyonları
Bakalım Object Snap fonksiyonları nelermiş. Bu arada kısaltma amacıyla Object Snap yerine OSNAP yazacağız.
Endpoint (Uç Nokta ya da Son nokta)
Endpoint OSNAP seçeneği, Projenizdeki herhangi bir Uç Noktaya yapışmanıza izin verir. Hızlı bağlantılar oluşturmak istediğinizde kullanışlıdır. Çoğu zaman aktif kalmanız gereken en basit OSNAP fonksiyonudur.
İmleç, Son Nokta Yapışması simgesi göründüğünde tam olarak bitiş noktasında olmasa bile, bir kez tıkladığınızda üzerine yapışır.
Midpoint (Orta Nokta)
Midpoint (Orta Nokta) Nesne Yapışması, herhangi bir çizginin veya yayın orta noktasına Yapışmanıza izin verir.
Midpoint yakalama seçiliyken ve bir çizim komutu etkinken imlecinizi bir çizginin veya yayın orta noktasına yaklaştırın. Orta noktayı belirten yeşil bir üçgen görünecek ve imleci tıklattığınızda tam olarak orta noktaya yapışacaktır.
Center (merkez)
Center Snap ile herhangi bir Çemberin, Elips, Yay veya Eliptik Yay’ın ortasına geçebilirsiniz.
Yukarıda belirtilen eğri nesnelerden birini oluşturun. Bunun için OSNAP seçeneklerinden CENTER’in onaylı olduğuna emin olun ve ardından LINE, CIRCLE gibi herhangi bir Çizim komutunu seçin ve imlecinizi dairesel nesnenin çevresine getirin.
Intersection (kesişim)
Intersection OSNAP özelliğini açık konuma getirdiyseniz, imlecinizi geometrik nesnelerin kesiştiği noktaya yapıştırma olanağına sahip olacaksınız.
Bununla birlikte, Intersection, aynı zamanda orta nokta gibi başka bir noktaya gelirse veya orta nokta veya son nokta gibi başka bir nokta kesişme noktasına çok yakın olduğunda bağlanmasını istemediğiniz bu noktalara bağlanmaması için, Intersection dışındaki OSNAP özelliklerini devre dışı bırakmalısınız.
Geometric Center
Üçgen, dikdörtgen gibi çizimlerin merkez noktasına bağlanmak gerektiğinde, OSNAP menüsündeki geometric Center etkinken imlecinizi çizimin çevresine yakın bir yere getirin. İmlecinizi nesnenin üzerine getirmeden önce çizim komutlarından birinin etkin olduğundan emin olun. Ortasında bir yıldız veya beyaz 8-sivri uçlu yıldız göreceksiniz ve buna kolayca geçebilirsiniz.
Peki zaten sadece Çizgi aracını kullanarak kapalı bir nesne yaptıysanız ve geometrik merkezini bulmak istiyorsanız?
Bu durumda, JOIN komutunu kullanarak çizgileri birleştirebilirsiniz ve kapalı geometri bir polyline ile yapılmış tek bir nesneye dönüştürülür. GEOMETRIC CENTER fonksiyonu, bu şekilde üretilen polyline üzerinde çalışacaktır.
Node
Node özelliği ile POINT komutu ile çizdiğiniz tek noktalara bağlanabilirsiniz.
Quadrant (Kadran)
Quadrant seçeneği, işaretçinizin dairenin, yay veya elipsin çevresindeki kadran noktalarına yapışmasını sağlar.
Quadrant seçeneği ile bu nesnelerin çeyrek kadran noktalarına (12 , 3 ,6 ve 9) bağlanabiliriz.
Tangent (Teğet)
Teğet, iki geometrinin sadece tek bir noktada birleştiği bir noktadır. Teğet örneği aşağıdaki resimde gösterilmektedir.
Perpendicular (Dikey geçiş)
Dikey Geçiş Seçeneği, seçilen çizginizi çizimdeki başka bir referans çizgisine dik olarak yerleştirecek şekilde oturtmak için kullanılır.
Perpendicular snap, yukarıdaki videoda gösterildiği gibi referans çizgisindeki diklik noktasında görünecektir.
Apparent Intersection (Görünen Kesişme)
Apparent Intersection ne işe yarar?
Apparent Intersection, imlecinizi 2 nesnenin teknik olarak kesişmediği bir noktaya getirir, 2 nesne kesişmediği halde kesişiyor gibi görünüyordur. Bu tür bir durum, X, Y ve Z ekseninde çizim yaptığınızda 3B düzlemde ortaya çıkar. Yukarıdaki resimde iki nesne kesişiyor gibi görünüyor. Ancak aşağıdaki videoda gördüğümüz gibi, nesnelere farklı UCS düzlemlerden baktığımızda kesişmediklerini görüyoruz.
NOT: İstenmeyen sonuçlara yol açabileceğinden Intersection ve Apparent Intersection özelliğini aynı anda etkin tutmayın.
Parallel
Paralel OSNAP kullanmak gerçekten eğlencelidir. Bu özellik sayesinde çizeceğiniz bir çizgiyi, herhangi bir çizgiye paralel olarak kolayca çizebilirsiniz. Kullanmadan önce Ortho Modunun (F8 le açıp kapadığımız mod) kapalı olduğundan emin olun.
Ortho modunun kapalı olduğundan emin olduktan sonra, herhangi bir rasgele açıyla hizalanmış bir çizgi yapın. Daha sonra, Paralel hariç, tüm Snap Seçeneklerini kapatın.
Nearest (En yakın)
Nearest OSNAP seçeneği, herhangi bir nesnenin üzerindeki herhangi bir noktaya bağlanmanızı sağlar.
Şimdi anlamak için bir uygulama yapalım. Önce bir çember çizelim.
Sonra çizim komutlarından birini seçelim (örneğin LINE) ve imlecimizi çemberin üzerine götürelim. Yeşil renkli bir belirteç göreceğiz. Şimdi imlecimizi çemberin çevresinde gezdirelim. İmleç yine de daireye yapışmaya devam edecek.
“Nearest” gibi Akıllı Snap Seçeneklerinin, Temel Snap Seçenekleri ile birlikte açıldığında çok işe yaramadığını söylemeliyiz. Örneğin imleciniz sürekli en yakın noktaya yapışmaya çalışırken (nearest açıkken) Intersection ne işe yarar?
Bunları düşünerek mümkün olan en az sayıda Snap Seçenekleri kullanın. Bu, tüm çizimlerinizde maksimum verim ve en az hatanın garanti edilmesine yardımcı olacaktır.
Extension (Uzantı)
Extension OSNAP, işaretçinizin bir uç noktadan geçen noktalara yaslanmasını sağlar. Bunu bir video örnekle görelim.
Tek Seferlik OSNAP Kullanma
Autocad ihtiyacınıza yönelik her şeyi düşünmüş. Bilindik OSNAP menüsünün haricinde, Aktif OSNAP seçeneklerini devre dışı bırakıp tek seferlik istediğiniz bir OSNAP fonksiyonunu kullanabilirsiniz.
Bunun için herhangi bir çizim komutunu (Örneğin LINE) seçip SHIFT tuşuna basarak mouse ile sağ tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir menü çıkacak.
Aktif OSNAP seçenekleri ne olursa olsun bu menüden seçtiğiniz OSNAP geçerli olacak ve diğerleri çalışmayacaktır.