Autocad Eğitimi bölümündeki bu yayında, Autocad öğrenme ve beceri kazanma amaçlı çalışmalarınızda faydalı olabilecek olan, CIRCLE, OFFSET, TRIM, FILLET ve ARRAY komutları ile ilgili örnek bir çalışma paylaşıyoruz.
Deneyimli Autocad kullanıcıları yukarıdaki örnek parçaya baktıklarında, birbirinin aynısı olan 6 parçanın dairesel olarak çoğaltıldığını ve bu parça çiziminde ARRAY komutunun kullanımının uygun olacağını fark etmişlerdir. Çembersel bölgenin iç açıları toplamı 360° olduğuna göre, parçayı 60° lik bölümler halinde düşünebiliriz.
CIRCLE komutu kullanarak, Ø20, Ø30, Ø40, Ø100 ve Ø110 luk çemberler çizerek işe başlıyoruz. Daha sonra merkezden dışarı doğru 60° açıyla bir çizgi çiziyoruz. (LINE komutu aktifken <60 yazarak)
Not: OBJECT SNAP SETTİNGS (Nesne yapışma ayarları) kısmında CENTER ve MIDPOINT seçeneklerinin aktif olması bu çizimde işimizi görecektir. (Yukarıdaki resim)
Ardından bu çizgiyi OFFSET komutu yardımıyla her iki tarafına doğru 2.5 mm öteleyerek, 5 mm’lik et kalınlığını oluşturmuş oluyoruz. Sonra 120° açılı bir çizgi daha çiziyoruz. (LINE komutu aktifken Klavyeden <120 yazarak)
Yine OFFSET komutu yardımıyla bu çizgiyi her iki yanına 2.5 mm öteliyoruz. İlk çizdiğimiz ortada kalan çizgileri silersek 5 mm kalınlık oluşacak. Çizgilerin renkli olması gerekmiyor tabi ama kolay anlaşılması için değişik renklerle çizdik.
ARRAY ile çoğaltacağımız kısmın ana hatları oluştu.
Bir sonraki adımda FILLET komutu ile radyüsleri oluşturuyoruz. Alttaki radyüsler R3, üstteki radyüsler R6
Sonraki aşamada ise TRIM komutu kullanarak fazlalıkları temizliyoruz. Değişik renklerdeki 8 parçayı eğer gruplandırırsak, bundan sonra tek sürekli çizgiyle çizilmiş tek bir şekil gibi davranacaktır.
Gruplandırma işlemi için, tüm çizgileri seçerek, mouse ile sağ tıklıyoruz ve menüden GROUP u seçiyoruz.
Ardından tek parçaya dönüştürdüğümüz şekli ARRAY komutu ile çoğaltacağız. ARRAY komutunda, çembersel çoğaltma için POLAR seçeneğini seçeceğiz.
ARRAY komutu çembersel çoğaltma için bizden origin noktası isteyecek. Çemberin merkezini seçiyoruz.
Merkez noktasını seçtiğimiz anda, ARRAY komutu, hafızasında hangi rakam varsa o kadar çoğaltacak. Varsayılan olarak 6 dır. Array komutu menü seçeneklerinden bunu değiştirebiliriz. Zaten biz de 6 tane oluşturmak istiyorduk. Ve çizimimiz neredeyse tamamlanmış oldu. Bundan sonra ölçülendirme kaldı sadece.
Video anlatım
Yukarıdaki videodan buraya kadar anlattıklarımızı izleyebilirsiniz. Çizimi sıfırdan başlayarak bitirmek normal tempo ile 5.5 dakika sürdü. Umarız çalışmalarınızda faydalı olur.