Bu yazıda Araçlarda TCS nedir. Neye denir. TCS açılımı nedir. TCS ne işe yarar gibi merak edilen soruların cevapları bulunur. TCS nasıl çalışır, görevi nedir merak ediyorsanız yazının devamına göz atın.
Araçlarda TCS Nedir?
TCS açılımı: ”Traction Control System” ya da ”Çekiş Kontrol Sistemi” ifadesindeki kelimelerin baş harflerinden gelmektedir. TCS nedir açıklayacak olursak, Adından da anlaşılacağı gibi, bu sistem tahrik tekerleklerinin çekişini, aracın kayma halinde olup olmadığını kontrol eden ve bunu fark ettiğinde telafi etmeye çalışan donanımdır. Özellikle kaygan yol koşullarında aracın sağlıklı yol tutuşunu sağlamakla ilgilenir.
TCS Ne işe Yarar
Genellikle buzla kaplı yollar gibi kaygan yollarda hızlanan bir aracın tekerleklerinin ilerlemeden aynı yerde dönmesi yaşanır. Bu, azaltılmış sürtünme nedeniyle olur. Böyle bir durumda o tekerleğin dönüş hızı düşerse tekerlek istenilen çekiş gücüne ulaşır ve kontrollü bir şekilde ilerleyebilir. Böylece, TCS’nin rolü burada başlar.
Peki TCS ne işe yarar? Çekiş kontrol sistemi, tekerleklerden herhangi birinin yol tutuşunu kaybedip kaybetmediğini algılar. Eğer bir sorun bulursa, aracın dengesini sağlamak için sorunu otomatik olarak düzeltir.
TCS Nasıl Çalışır?
Elektronik Kontrol Ünitesi ( ECU ), içinde Çekiş Kontrol Sistemi modülüne sahiptir. ABS’nin tekerlek hız sensörleri yardımıyla aracın tahrik tekerleklerinin dönüş hızlarını karşılaştırır. Tahrik tekerleklerinden herhangi biri olağanüstü yüksek hızlarda dönüyorsa, TCS bunu karşılık gelen tekerleğin patinajı olarak kabul eder.
Ardından TCS, söz konusu tekerleğe fren uygulamak için hemen bir sinyal gönderir. Böylece çekiş kontrol sistemi patinajı önleyerek sürücünün kontrollü bir şekilde hızlanmasını sağlar.
Çekiş Kontrol Sisteminin patinajı önleyebileceği başka yollar da vardır, örneğin dönen tekerleğe iletilen motor gücünü azaltmak veya bazı motor silindirlerine giden yakıt beslemesini kesmek, vb.
Çekiş kontrol sistemi hakkında yaygın bir yanılgı, tekerleğin kara saplanmasını önlemesidir. Ancak sistem, tekerlek çekişini normal aralığının üzerine çıkarma yeteneğine sahip olmadığı için bu doğru değildir. Ancak TCS kullanımı özellikle düzenli olarak karla kaplı yollarda araç kullanan kişiler için yararlıdır.
TCS, örneğin kaygan bir yüzeyde çok hızlı hızlanıyorsa, bir tahrik tekerleği kaymaya başladığında ayağını gaz pedalından çeken bir sürücü gibi çalışır. Ancak TCS, tekerlek kaymasını daha erken algılayabilir, daha hızlı tepki verebilir ve bazı araçlarda her bir tahrik tekerleğine giden gücü azaltabilir.
Bununla birlikte, bazı çekiş kontrol sistemleri çok hızlı müdahale eder veya tahrik tekerleklerine giden gücü çok fazla keser ve sonuç, karda veya buzda sıkışan bir aracın hiçbir yere gitmemesidir. Bu durumlarda, TCS’yi kapatmak ve aracı ileri geri “sallayarak” veya gaz pedalına basıp gücü keserek yola çıkmak daha iyi olabilir.
Mazda Çekiş Kontrol sistemini (TCS) çalışırken izleyin
Bu yazıda araçlarda TCS nedir. Açılımı nedir. TCS ne işe yarar. TCS Nasıl çalışır gibi konulara değindik. TCS sisteminin bileşenleri, parçaları ve çalışma sisteminden bahsettik. Yeni yazılarda buluşmak dileği ile. Mutlu günler, sağlıklı sürüşler.