Genellikle üreticiler, Alüminyum ve/veya Magnezyum alaşımlarından yapılan jantlara atıfta bulunmak için ‘Alaşım jant’ terimini kullanırlar. Bazıları sadece ”Alüminyum jant” der. Günümüzün tüm arabalarında yaygın olarak alaşım jantlar kullanılmaktadır ve popülariteleri hızla artmaktadır.
Alaşım Jantlar Hangi Metallerden Yapılır
Alaşım jantlar, genelde alüminyum ve magnezyum gibi metallerin bileşimiyle yapılır. Bunun yanı sıra, çinko, kobalt ve nikel gibi diğer metaller de alaşım jantların üretiminde kullanılabilir. Bu metallerin bileşim oranları, jantın istenen özelliklerine göre değişebilir. Örneğin, magnezyum içeren alaşım jantlar daha hafif olurken, çinko içeren alaşım jantlar daha sert ve dayanıklı olabilir. Ayrıca, alaşım jantların üretiminde kullanılan metallerin bileşimi, jantın çeşidine ve amaçlarına göre değişebilir.
Alaşım jantların avantajları
- Aracın geliştirilmiş dış tasarımı.
- Çelik jantlara göre daha fazla mukavemete sahiptirler.
- Aracın toplam ağırlığında azalma.
- Sürüşü ve yol tutuşu iyileştirir.
Alaşım jantlar, daha hafif olmaları nedeniyle daha yüksek hızlarda daha iyi yol tutuşu sağlarlar ve ayrıca daha iyi frenleme performansı sunarlar.
Ayrıca, alaşım jantlar genellikle daha güzel görünüşlüdür ve otomobilin görünüşünü önemli ölçüde iyileştirirler.
Alaşım jantlar, daha hafif olmaları nedeniyle daha yüksek hızlarda daha iyi yol tutuşu sağlarlar ve ayrıca daha iyi frenleme performansı sunarlar. Ayrıca, alaşım jantlar genellikle daha güzel görünüşlüdür ve otomobilin görünüşünü önemli ölçüde iyileştirirler.
Alaşım jantlar daha az su buharı üretirler ve bu nedenle kışın buzlu yolların üstünde daha iyi bir yol tutuşu sağlarlar. Bu da alaşım jantların tercih edilmesine neden olabilir.
Bu jantların sunduğu mükemmel stile ek olarak, alaşım jant kullanmanın çeşitli mühendislik avantajları da vardır. İlk olarak, ilgili boyuttaki çelik jantlardan daha hafiftirler.
Bu tekerleklerin hafifliği, yalnızca ağırlık azaltma açısından değil, aynı zamanda aracın sürüşünü ve yol tutuşunu da iyileştirir. Ayrıca aracı kolayca yönlendirmeye yardımcı olurlar.
Bunun ana nedeni, herhangi bir aracın tekerleklerinin, tüm aracın süspansiyon sistemi tarafından desteklenmeyen kısmına ait olmasıdır . Desteklenmeyen sistemlerin daha fazla ağırlığı , yolcuların daha fazla sarsıntı yaşamasına ve dolayısıyla sürüş kalitesinin düşmesine neden olur. Aynı zamanda aracın yol tutuşunu da etkiler. Bu nedenle, bu tür sistemlerin ağırlığı ne kadar düşükse , aracın sürüşü ve kullanımı o kadar iyidir . Böylece alaşımlar aracın sürüş kalitesini iyileştirmektedir.
Alaşım jantların dezavantajları
Bu jantları kullanmanın tek önemli dezavantajı, çelik jantlardan daha pahalı olmalarıdır.
Araç üreticilerinin çoğu artık araçlarda standart donanım olarak alaşım jantlar sunuyor. Bunları satış sonrası donanım olarak takmak da mümkündür.